Audiovizualna instalacija "ZA vs. PROTIV" umjetnice Jelene Remetin u MKC Split

U Malom amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra Split (Ulica slobode 28, 21 000 Split ) u srijedu, 01. prosinca 2021.  u 20 sati otvara se audiovizualna instalacija « ZA vs. PROTIV » umjetnice Jelene Remetin. Instalaciju je moguće pogledati  do 08. prosinca 2021. radnim danom i subotom od 14 do 19 sati.

Riječ je o interdisciplinarnom projektu koji umrežava scenski pokret, scenografiju, zvučni dizajn, dramaturšku riječ te virtualni svijet kao umjetničke kategorije stavljajući time naglasak na virtualnu stvarnost i zvučne softvere. Kombinirajući snagu teatralnog izražaja, prvenstveno pokreta i naracije te virtualne stvarnosti, projekt iscrtava posve drugačiji način interaktivnog storytellinga koji simulira virtualni svijet u širokom vidnom polju od 360 stupnjeva. Tekst i mise en scène instalacije tematiziraju nasilje u svim svojim oblicima te pokazuju ambigvitet koji postoji u ljudskim odnosima, lažne impresije kao i osude koje imamo prema drugima. U ovoj se instalaciji publici nastoji mijenjati nit priče, a time i njezino mišljenje prema likovima. Na takav način sudionik je potaknut da iznese vlastito viđenje događaja koji su inicirali pojedine priče te da se prikloni jednom od njih ili možda ne.  Međutim, ukoliko se ne priklonimo jednoj od strana onda ono gubi smisao, jer ako nismo ZA, onda smo PROTIV.

Autorica Jelena Remetin o projektu kaže: “Namjera mi je bila da se realizacijom ovog projekta stavim naglasak na tri stvari: stvarnost vs. VR (virtualna stvarnost), scenografiju vs. sliku (video 360°) te na gledatelja vs. pokret, čime publika ove audiovizualne interaktivne instalacije preuzima glavnu ulogu, štoviše, sama odlučuje koliko daleko želi ići u istraživanje gore navedenih kategorija te joj se na kraju nameće i neizbježno suočavanje: ZA i PROTIV. Instalacija koja će biti predstavljena publici u Multimedijalnom kulturnom centru Split, prva je u nizu serija o nasilju, gdje se izravno susrećemo sa seksualnim nasiljem. Projekt je zamišljen kao višegodišnji te trenutno radim na umjetničkom projektu FRAGMENTI-oda tijelu koji je nastavak serije o nasilju, ovog puta prema vlastitom tijelu. Fokus mi je da u mojim sljedećim izložbama možemo nastaviti razlagati temu agresije i različitih oblika nasilja koji su sveprisutni u našem društvu, ali se o njima još uvijek nedovoljno priča“

Umjetnička instalacija ZA vs.PROTIV prvi put je predstavljena u siječnju 2018. godine u Zagrebačkom plesnom centru u Zagrebu, a danas se predstavlja publici u Multimedijalnom kulturnom centru Split u suradnji s HULU Split.

 

Glazba i zvučni dizajn: Damir Šimunović

Glasovi: Nadja Joksimović, Tvrtko Jurić, Nataša Kopeč, Milica Manojlović, Frano Mašković, Jelena Mićić, Jelena Miholjević, Irma Milović, Romano Nikolić

Autorica fotografija: Jelena Remetin

Plesači: Branko Banković, Filipa Bavčević, Dina Ekštajn, Ida Jolić, Almira Osmanović

Muška silueta: Borna Baletić

Podrška u izradi VR sadržaja: Spotlight

Tehnička podrška: Samsung

Sponzor: Span d.o.o.

Produkcija: Umjetnička organizacija DEFACTO u suradnji s umjetničkom organizacijom YELO

Produkcijski tim: Jelena Remetin, Ivan Mrđen, Jelena Mićić, Andrea Remetin, Tatjana Aćimovic

Dizajn, grafička priprema i tisak: S-TISAK d.o.o.

Specijalne zahvale: Multimedijalni kulturni centar Split, tim HULU Split, Ženska soba, tim Zagrebačkog plesnog centra, Kazalište Gavella, Sandra Veber, Davor Mezak, Marijan Crtalić, Petra Brnardić, Yvett Rotscheid

Projekt je ostvaren 2018.g. u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

O AUTORICI

Autorica projekta Jelena Remetin je multimedijalna umjetnica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija dok je njena posljednja specijalnost primjena VR tehnologije u umjetničke sadržaje koje je završila u Parizu pod mentorstvom Michael Reihlac, direktora Arte TV. Svi njeni posljednji radovi koriste mobilnu aplikaciju kao sredstvo prilagodbe kulturnih sadržaja u digitaliziranom obliku Rođena u Splitu, više od dvije dekade živjela je u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET-u, studijima za fotografiju i film gdje je završila fotografiju i filmsku režiju, a nakon tog se usavršila studirajući audiovizualnu produkciju i postprodukciju u Centre européen de formation à la production de films. pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju. Njezin video uradak nastao prema pjesmi D. Lyncha 'I Know' bio je uvršten u finale selekcije David Lynch Official Competition i dobio nagradu za kratkometražne filmske forme Disturb Awards u Parizu 2012. Bila je i finalistica Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. Dvaput je predstavljala Hrvatsku u UNESCO-vom projektu Art for Peace, njen triptih za sirijske izbjeglice "Hope, Loss, Anxiety", nastao u sklopu rezidencije, postao je dio UNESCO-ove umjetničke zbirke na Malti. Ponovo predstavlja Hrvatsku na UNESCO-ovoj Art for Peace ovog puta u Andori. Njeni radovi o ženi i umjetnosti i njihovoj ravnopravnosti izloženi su u Ujedinjenim narodima u New Yorku uz organizaciju Andorran National Commission for UNESCO. Njezin film Voulez-vous coucher avec moi? dio je zbirke međusveučilišnog digitalnog istraživačko-dokumentacijskog centra fokusiranog na LGBTIQ istraživanja i audiovizualnu kulturu pri Sveučilištu Complutense u Madridu. Sudjelovala je na više od 30 skupnih i 10 samostalnih izložbi. Trenutno umjetnica radi na umjetničkom projektu FRAGMENTI-oda tijelu koji je nastavak serije o nasilju, ovog puta prema vlastitom tijelu.Jelena Remetin članica je Hrvatske Zajednice Samostalnih Umjetnika - HZSU i francuskog strukovnog umjetničkog udruženja La Maison des Artistes.

Izložba u Splitu je organizirana uz potporu Ministarstva kulture i medijaZaklade Kultura nova,  Grada SplitaTurističke zajednice grada Splita,  Splitsko –dalmatinske županije , tehničke podrške Samsunga i sponzora Span d.o.o.

 

Mole se posjetitelji da se tijekom boravka na izložbi pridržavaju propisanih  epidemioloških mjera.