Balet Đavo u selu

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u subotu 21. veljače izvesti balet Frana Lhotke Đavo u selu. Koreografiju Pije i Pina Mlakara na scenu splitskog teatra prenose Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić, a orkestrom HNK Split ravnat će maestro Hari Zlodre. Premijera se događa o osamdesetoj obljetnici praizvedbe koja se zbila u kazalištu u Zürichu 1935. Premda pripada novijoj povijesti hrvatske glazbene i baletne scene Đavo u selu odavno je zaslužio atribuciju klasika. Sretno zajedništvo Frana Lhotke kao autora glazbe i scenarija te Pije i Pina Mlakara kao koreografa polučilo je zaslužen svjetski odjek i prihvaćanje ovoga naslova, kao i njegovu trajnu prisutnost na hrvatskim baletnim daskama.

U izvedbi sudjeluje veliki ansambl od preko 170 izvođača: baletnih solista i članova ansambla, djece polaznika Baletnog studija HNK Split, plesača iz muškog ansambl KUDJedinstvo i KUDŽ Filip Dević orkestra, te zbora i solista splitske Opere. U suradnji s HNK Zagreb koristi se scenografija Antuna Augustinčića i kostimi Inge Kostinčer iz tamošnje postave Đavla u selu iz 1954. godine koje su za potrebe splitskih izvedbi prilagodili i nadopunili Antun Serdar i Ika Škomrlj.

Radnja baleta obuhvaća dva paralelna svijeta: onaj izvanjski, realni, svakidašnji, svijet sela i ljubavi Jele i Mirka, te tome nasuprotan, drugi svijet - svijet pakla, Đavola i Đavolice. Lakomislenost izdaje ljubav radi sebičnog zadovoljstva, no opsjena nema snagu ljubavi, što pokazuje i dvoje mladih i cijela zajednica u svadbenom finalu predstave.

U naslovnoj će se ulozi Đavla smjenjivati solisti splitskog Baleta Mihai Mezei, Ivan Boiko i Aleksandar Korjakovski, ulogu Đavolice igrat će Elena Nikolaeva, Matea Milas, Sanja Dimache i Bojana Lipovšćak, ulogu Jele tumačit će u alternacijama Eva Karpilovska, Katerina Kuznjecova, Yuki Nakashima i Leona Sivoš, a ulogu Mirka Artjom Žusov, Aleksandar Korjakovski, Mircea Munteanu i Ivan Boiko.

Nakon praizvedbe u Zürichu, Đavo u selu je 1937. premijerno postavljen i u zagrebačkom HNK, a Split se s njime susreće u tri navrata: u koreografiji Ane Roje i Oskara Harmoša 1954, potom na Splitskom ljetu 1972. u koreografiji Franje Horvata, a tek 1986, pa onda i 1993. i u koreografiji Mlakarovih. Upravo tu koreografiju prenose nam i ovoga puta Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić.

U povodu premijere u foyeru Kazališta bit će izložene fotografije kojima ćemo se prisjetiti dosadašnjih izvođenja najznačajnijeg domaćeg baletnog naslova u splitskom i zagrebačkom teatru. Ujedno, Hrvatsko narodno kazalište Split odlučilo ovom će se premijerom priključiti projektu Život je ples, pokrenute na inicijativu tvrtke Enti Šport. Naši renomirani dizajneri oblikovali su, naime, baletne papučice koje će biti izložene i dostupne u prodaji. Sav prihod donirat će se novoosnovanim Plesnim studijima pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nakon premijerne izvedbe u subotu 21. veljače u 20 sati sljedeće reprizne izvedbe Đavla u selu na programu su 24, 25, 27. i 28. veljače.