Balet HNK Split izvedbom triptiha East/West obilježit će Dan hrvatskog baleta

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split po prvi će put obilježiti Dan hrvatskog baleta 4. studenog. Tim će povodom izvedbu baletnog triptiha East/West obogatiti nastupi mladih polaznica i polaznika Baletnog studija HNK Split.

Dan hrvatskog baleta 4. studenog ustanovljen je u spomen na početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj. Naime, 4. studenog 1876, u HNK Zagreb praizvedena je opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.

Baletni triptih East/West kreacija je troje europskih koreografa mlađe generacije: Saše Evtimove, Igora Kirova i Martina Chaixa. Stilska je to šetnja od elemenata klasičnog baleta do suvremenog plesa i nazad, uz izbor glazbe od klasičnih Vivaldija i Bacha do avangardnog skladatelja Krzysztofa Pendereckog. Premijerno izvedena u svibnju ove godine, predstava je igrala na Baletnim večerima na Sustipanu u sklopu 63. Splitskog ljeta, a u novoj se sezoni vraća na scenu splitskog kazališta. Između pojedinih dijelova triptiha (Patterns, Sinfonietta i The Edge) kratke plesne točke izvest će mladi polaznici Baletnog studija HNK Split, u dobi između 11 i 14 godina i tako predstaviti budućnost splitskog baleta.

Izvedba baletnog triptiha East/West u subotu 4. studenog započinje u 19.30h, a u povodu Dana hrvatskog baleta cijena ulaznica za sve kategorije sjedala je 30 kuna.