Balet Onjegin glasovitog Vasilija Medvedeva premijerno u HNK Split

Balet Onjegin glasovitog redatelja i koreografa Vasilija Medvedeva Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će 13. svibnja kao svoju posljednju premijeru ove sezone. Libreto Valerija Modestova nastao na temelju romana u stihovima Evgenij Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina, jednog od najznačajnijih djela ruske književnosti.

U naslovnoj ulozi Onjegina izmjenjivat će se solisti splitskog baleta Aubin Le Marchand i Ivan Boiko, a u ulozi Tatjane Irina Čaban Bilandžić i Nozomi Miura. Ostali protagonisti su: Eva Karpilovska i Hazuki Tanase koje će se izmjenjivati u ulogama Olge i Tatjaninog alter ega, Ivan Boiko i Aaron Kok tumačit će ulogu Lenskog, Lev Šapošnikov i Silviu Tanase tumačit će ulogu Kneza Gremina.

Balet Onjegin Vasilija Medvedeva praizveden je 1999. u Nacionalnom kazalištu u Pragu, a nakon toga postavljan je u Santa Fe Opera Theatre u Sjedinjenim Državama, českom Olomoucu, u estonskom gradu Tartu, Narodnom kazalištu u Bratislavi te u Košicama u Slovačkoj, u Łódźu u Poljskoj. Pored toga, fragmenti predstave izvođeni su u različitim prigodama na baletnim gala-večerima u Montrealu, Spoletu, Donjecku, St. Petersburgu, u Japanu, u Bratislavi. Vasilij Medvedev je 2020. za koreografiju Onjegina u Sjedinjenim Državama dobio Pushkin Legacy Ballet Award koju dodjeljuje US Pushkin Legacy.

Vasilij Medvedev ugledni je baletni umjetnik, osnivač i umjetnički ravnatelj Otvorenog međunarodnog baletnog festivala u Sankt Petersburgu, predsjednik je i osnivač Fonda baštine Petipa. Baletno je obrazovanje stekao u glasovitoj baletnoj školi Vaganova u St. Petersburgu pod vodstvom čuvenih pedagoge Dudinskaje, Sergejeva i Seliuckog a kasnije se za koreografa i baletnog majstora školovao na konzervatoriju Rimslki-Korsakov. Njegov plesački repertoar obuhvaća brojne vodeće muške uloge klasične baletne literature. Među brojnim priznanjima koje je za svoj rad dobio ističe se naslov Počasnog umjetnika Estonije.

Od 1989. surađivao je kao plesač i koreograf s različitim kazalištima i plesnim trupama u Rusiji i inozemstvu. Bio je gost na mnogim prestižnim događajima, poput baletnih festivala i gala-večeri širom svijeta (Ukrajina, Bjelorusija, SAD, Italija, Estonija, Litva, Argentina, Costa Rica). Kao koreograf potpisuje više od 50 naslova u Rusiji i širom svijeta, uključujući i balet Esmeralda, koji je prošle godine postavio i u HNK Split, za moskovsko Boljšoj kazalište. Baletne je predstave, između ostalih, postavljao i u kazališnim kućama kao što su: Staatsballett Berlin, Litvanski nacionalni balet, Compañía Nacional de Danza u Meksiku, Češki nacionalni balet, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Rumunjska nacionalna opera, Slovački nacionalni balet, Nacionalni balet Paname, Makedonski nacionalni balet, Narodno pozorište Sarajevo, Veliko kazalište u Łódźu, itd. Za svoj je rad dobio brojna priznanja.

Kao glazbenu podlogu ove baletne drame Medvedev je izabrao ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog, iz Prve, Druge i Treće simfonije, Simfonije Manfred, Drugog klavirskog koncerta, fantazije Francesca da Rimini i nekih drugih djela jednog od najvećeg skladatelja romantizma.

Libreto baleta prati osnovnu liniju Puškinovog romana u stihovima kojim je jedan od najznačajnijih ruskih književnika u literaturu uveo; kasnije često korišten, prototip suvišnog čovjeka koji zbog društveno-političkih promjena ostaje na marginama društva, propada lišen smisla postojanja. Plemić Evgenij Onjegin navikao na udobnost i besposličarstvo život shvaća olako i uslijed toga ostaje bez ljubavi svog života.

Pored ranije navedenih protagonista u ansamblu predstave su i: Matea Milas, Aleksandra Smeljanski, Anastasija Boiko, Rio Morisawa, Ania Bartkowskii, Yezi Jung, Tiri Berge, Minori Nakayama, Monica Dinoni, Svjetlana Dimache, Maja Lončar, Irene Tomassetti, Arisa Hirono, Nikol Marčić, Yuto Mutai, Daniel Hoek, Shinichiro Ebe, Lien Geslin Vinck, Daniel Širvinski, Remus Dimache, Scot Baladie, Benedict Lythgoe, Patrick Blomberg, Askhatbek Yusupzhanov, Antonio Escobedo, Igor Gluškov, Mario Buličić, Daniel Jagar i Romulus Dimache.

U autorskom timu je stalni Medvedevljev suradnik i koreografski asistent Stanislav Fečo, a tu su još: kostimograf i scenograf Neven Mihić, oblikovatelj svjetla Srdan Barbarić, baletni majstori su Albina Rahmatullina i Elena Nikolaeva, asistentice kostimografa Maja Peruzović i Antonija Zorić, glazbena voditeljica Irina Nikolenko, dok dizajn i izradu tijara potpisuje Neven Mihić.

Nakon premijere 13. svibnja s početkom u 20 sati slijede reprizne izvedbe 14., 16. i 17. svibnja.

FOTO: HNK Split