Baleti Carmen i Bolero premijerno u HNK Split

Baletni će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno izvesti balete Valentine Turcu Bolero i Carmen na velikoj sceni splitskog kazališta u petak, 7. veljače. Premijerna izvedba posvećena je uspomeni na Miljenka Štambuka i Maju Srbljenović Turcu, dvije velike umjetničke osobnosti, vjerojatno najznačajnijim baletnim umjetnicima nakon Ane Roje koje je Split dao hrvatskom baletu.

Prigodnu će izložba scenskih fotografija kojom ćemo se prisjetiti karijera Štambuka i Srbljenović Turcu u pauzi premijerne izvedbe otvoriti inicijator izložbe Dinko Bogdanić, ravnatelj splitskog Baleta, koji je fotografije izabrao u splitskim i zagrebačkim kazališnim arhivima. Uvodno će se njihovih životnih i umjetničkih putova prisjetiti povjesničar dr. Tonći Šitin.

Glazbu Ravelovog Bolera, te plesnu suitu Carmen Rodiona Ščedrina na osnovi istoimene Bizetove opere izvodit će Orkestar HNK Split kojim će ravnati maestro Hari Zlodre, a uloge su povjerene solistima i članovima nasmbla splitskog Baleta. U Carmen naslovnu ulogu tumači Julija Pivotskaja, José je Shunsuke Amma, Escamillo Artjom Žusov, Zuniga Lev Šapošnikov, a Fernanda Sanja Dimache.

Valentina Turcu dizajnirala je scenu i kostim za Bolero, dok scenograiju Carmen potpisuje Dinka Jeričević. Balerine u Carmen nose kostime - dizajnerske haljine Michal Negrin, glasovite modne dizajnerice, koja se proslavila svojim viktorijanskim dizajnima haljina, nakita, aksesoara, te oblikovanja doma.