Baletni diptih prožet ljubavlju i strašću premijerno na sceni HNK Split - ulaznice uz popust od 50%

Mozart à 2 & Don Juan naziv je plesnog diptiha, predstojeće premijere Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na kazališnoj će pozornici biti prvi put izvedena predstava kojom je prošlog kolovoza zatvoreno 67. Splitsko ljeto. U subotu 5. ožujka s početkom u 20 sati splitski će Balet otplesati te dvije neoklasične koreografije uglednog francuskog koreografa Thieryja Malandaina, nastale na glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta i Christopha Willibalda Glucka. Ulaznice za premijernu, te sljedeće tri reprizne izvedbe HNK Split nudi publici po upola sniženoj cijeni, tako da će koštati od 50 do 20 kuna pri kupnji na blagajni i online.

Strast i ljubav ključne su riječi koje označavaju oba baletna djela, te ujedno osjećaji koji prožimaju i značajno obilježavaju čitav opus Thieryja Malandaina, cijenjenog i višestruko nagrađivanog francuskog koreografa, osnivača i voditelja Centre Choreographique National - Ballet Biarritz, prvog koreografskog centra za klasični balet u francuskom gradu Biarritzu. U nizu priznanja za njegov umjetnički rad, imenovanje u koreografsku sekciju Francuske akademije (Académie des Beaux-Arts) samo je kruna impresivne umjetničke karijere.

Mozart à 2 prvi je dio baletnog diptiha čiji je glazbeni temelj nekoliko stranica iz Mozartovih klavirskih koncerata. Bal, mjesto kao stvoreno za slavlje ljubavi, postaje mjesto osamljenosti u trenutku spoznaje kako ljubav nije vječna. Kroz ples pet parova, ovo se djelo bavi promjenjivom fizionomijom ljubavi, osjećaja koji se ponekad može mjeriti osjećajima tuge, praznine i napuštenosti. Komad je praizvela Compagnie Temps Présent 1997. u Saint-Etienne-u.

Prolaznost ljubavi istražuje i drugi komad ove baletne večeri, nazvan Don Juan. Najpoznatiji literarni zavodnik pažljivo pleše na granici ljubavi i smrti u lovu na trenutke jednokratnog zadovoljstva. Za razliku od suptilnosti Mozarta... Don Juan je pun nezasitne energije. Po prvi put postavljen u Biarritzu na Gluckovu glazbu, balet se bavi likom Don Juana, rođenog u vrijeme španjolskog Zlatnog doba. Svaka žena za njega bila je objekt zavođenja. Blizak commediji dell’arte, smatrali su ga slobodnim misliocem, melankoličnim ženskarom u potrazi za absolutnim. Sam Thiery Malandaine kaže: „Za mene on je mistik koji, umjesto da nalazi ispunjenje u nečem jedinstvenom i postojanom, neprestano juri kako bi uživao u svemu, u mnoštvu. Čovjek od akcije koji se hrani isključivo trenucima provedenim uz tuđe tijelo. Senzualnost je za njega način upoznavanja vječnosti koji obitava u njemu samome i nigdje drugdje. Ne zaustavlja se sve dok ga Zapovjednikova ruka ne pozove u kraljevstvo Smrti. Može li tek tada sve zastati u ekstatičnom počinku?“
Predstavu je sa splitskim baletnim ansamblom pripremio blizak Malandainov suradnik, talijanski koreograf Giuseppe Chiavaro. Na premijernoj i prve dvije reprizne izvedbe plesat će Minori Nakayama, Aaron Kok, Ania Bartkowski, Aubin Le Marchand, Hazuki Tanase, Yuto Mutai, Eva Karpilovska, Daniel Hoek, Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko, Lien Geslin-Vinck, Nozomi Miura, Matea Milas, Demelza Lesage, Sanja Bikić, Scot Baldie, Daniel Širvinski i Bojana Lipovšćak