Barone Jazz Festival u kolovozu u Šibenik dovodi fantastične koncerte na otvorenom!

Večeri vrhunskog jazza u Šibeniku nastavljaju se i u kolovozu kada će u sklopu Barone Jazz Festivala na Tvrđavi Barone nastupati fantastični nagrađivani hrvatski i strani glazbenici!

Svi koncerti počinju na Tvrđavi Barone u 21 sat, ulaznice možete kupiti ovdje, a detalje programa provjerite u nastavku!

 

Daniel Caccia & Organ Trio, 3. kolovoza

Koncertom Daniela Caccije i Organ Tria u sklopu Barone Jazz festivala 3. kolovoza slavimo 100 godina rođenja legendarnog pjevača i skladatelja Ive Robića. Besmrtne Robićeve hitove u vrhunskim jazz aranžmanima izvest će nagrađivani mladi pjevač Daniel Caccia u pratnji gitarista Ratka Zjače, pijanista Renata Chicca i bubnjara Jože Zadravca. Na repertoaru će se naći i europske jazz uspješnice.

Danijel Caccia ima priznaje za najboljeg mladog pjevača časopisa DownBeat 2013. godine, nagradu Porin za najbolji jazz album uz Jazz orkestar HGM-a 2014. godine te nominaciju za nagradu 'Echo Jazz Awards' kao pjevač godine 2016. godine.

Nagrađivani skladatelj i umjetnik Ratko Zjača, nadaleko poznat kao tehnički napredan gitarist i svestran svirač, pokriva mnoge glazbene žanrove, ali je najpoznatiji po svom radu u modernom jazzu i improvizaciji.

Renato Chicco cijenjeni je talijansko-slovenski jazz pijanist, orguljaš, skladatelj i glazbeni pedagog iznimno omiljen među hrvatskim jazz fanovima, a Jože Zadravec, slovenski jazz bubnjar osim što je perfekcionist na svom instrumentu, također je i vrlo uspješan glazbeni producent i predavač u glazbenim školama.

Vedran Ružić, 6 metara, 10. kolovoza

'6 metara' umjetnički je projekt Vedrana Ružića koji se sastoji od autorskog dokumentarca i jazz koncerta kao multimedijalnog sadržaja, a prikazuje tematiku rušenja kuća zbog izgradnje novoga autoputa što je Ružić, vizualni umjetnik i jazz glazbenik, odlučio prikazati u zvuku i slici.

„Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje“, govori umjetnik o motivima stvaranja ovog jedinstvenog projekta.

Vedran Ružić autor je četiri jazz-albuma te dobitnik Porina za najbolji jazz album 2017. godine. Prijašnje projekte uspješno je prezentirao na brojnim pozornicama pa je iza njega gotovo sto koncerata s vlastitim projektima. Iako ga je pandemija povukla u izolaciju svog doma i odvojila od publike, zabrane su na njega djelovale inspirativno te je odlučio hrabro prihvatiti trenutke prvih  mogućih nastupa uživo i osmislio „zabranjeni“ album na koji se nadovezuje i serija vizualnih radova „Forbidden Melody“ koju izlaže u galerijama diljem Hrvatske. Upravo je skladba “Libertin” snimljena uživo tijekom navedenog koncerta nominirana za nagradu Porin u kategoriji “Najbolja izvedba jazz glazbe”.

Balkan Zoo ft Nina Ćorić, 14. kolovoza

Balkan Zoo sastav basista i skladatelja Maria Rašića uz Ninu Ćorić svira na Tvrđavi Barone u sklopu Barone Jazz Festivala 14. kolovoza!

Balkan Zoo već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Na svom novom albumu 'Recycle', bend donosi tradicionalne romske pjesme pretvorene u progresivan world music izričaj, a na pozornici će im se pridružiti vokalna solistica i flamenko pjevačica Nina Ćorić!

Kroz svoju interpretaciju poznatih romskih pjesama, ovi vrhunski glazbenici žele publici približiti i kulturološko nasljeđe Roma i izgraditi neke nove mostove razumijevanja i prijateljstva.

Balkan Zoo čine Nina Ćorić (vokal), Reo Radan (klavijature), Amir Karalić (gitara), Ngadhnjim Istrefi (klarinet), Zvonimir Bajević (truba), Mirsad Dalipi (bubnjevi) i Mario Rašić (bas gitara).

Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quartet / Visuals Nina Šegović, 18. kolovoza

Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quartet iz Austrije udružuje sa hrvatskom vizualnom umjetnicom Ninom Šegović na Tvrđavi Barone 18. kolovoza.

Michaela Rabitsch, vrhunska austrijska jazz trubačica i pjevačica i njezin genijalni partner, gitarist Robert Pawlik, skladali su cijeli repertoar četveročlanog benda u kojem još sviraju Joe AbentungAnđelko Stupar. Njihove melodije ukorijenjuju se s jedne strane u melodičnim stilovima jazz tradicije, poput Hardbopa, Swinga, Modern Jazza, New Orleans Second Linea i Bluesa, a, s druge strane čine fuzije s elementima indijske, afričke, latinoameričke ili balkanske glazbe.

Pjesme su inspirirane europskim, azijskim, afričkim i američkim turnejama s više od 1500 koncerata u 50 zemalja, sviranjem u intimnim jazz klubovima, kao i na velikim pozornicama i međunarodnim festivalima – od Tokija do Teherana, Kuala Lumpura do Jerevana, Cape Towna do Delhija, Šangaja do Almatija, Hong Konga do Krakova, Havane do Moskve, Chicaga do Ottawe, otoka Penanga do Ankare…

Nina Šegović svojim spotovima izražava glazbu u stvarnom vremenu, a glazbenim tonovima i ritmovima dodaje efekte ili vizualne reakcije. Motivi u njezinim video radovima vezani su uz četiri elementa prirode – vodu, vjetar, vatru i zemlju, koje izražava videima u obliku igre svjetla i sjene. Kroz vizualni prikaz glazbe putem manipulacije vlastitih video impresija koje u svojoj biti sadrže pokret očituje nedostajući – peti – element.

 

Filip Pavić – predstavljanje albuma Labyrinth Songs, 20. kolovoza

Jazz gitarist Filip Pavić na Tvrđavi Barone predstavlja svoj novi album Labyrinth Songs 20. kolovoza u sklopu Barone Jazz festivala.

Filip Pavić dvostruki je dobitnik nagrade Status, i to u kategorijama Mlada nada jazz glazbe te Najbolji jazz gitarist.

Albumom prvijencem “Terra Incognita” zaradio je izrazite simpatije jazz publike, ali i kritike, koja ga je prepoznala kao vrsnog skladatelja i gitarista.

Na albumu “Labyrinth Songs