Berlinale Special 2019 u Zlatnim vratima

Bogatu filmsku jesen obilježit će drugi po redu Berlinale Special koji od 17.10. do 27.11. u Zagrebu, Rijeci i Splitu donosi sedam atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala. Manifestacija je osmišljena u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagradetzv. Lole. Od novihnaslova velikana poput Andreasa Dresena ili Floriana Henckelavon Donnersmarcka do najintrigantnijih ovogodišnjih debitanata, očekuju nas nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu „osobno je političko“ i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice.
    Program otvara audiovizualni spektakl –projekcija kultnog nijemog filma 'Berlin –Simfonija velegrada' uz glazbenu pratnju nagrađivanog jazz kvarteta Chui. Mladi glazbenici posebno su za ovu priliku pripremili originalnu skladbu koja prati užurbani ritam velegrada i njegovih stanovnika. Ruttmanov klasični crno-bijeli portret weimarskog Berlina istovremeno je iscrpna fotoreportaža, pronicljiva društvena analiza i neobična vizualna poema koja naginje geometrijskoj apstrakciji. Film je i vremenska kapsula koja nam dočarava lice i naličje starog Berlina prije nego što se na njega sručilo sveopće razaranje Drugoga svjetskog rata.
    Slijedi šarmantna i britka dramedija'Dječaku treba svježi zrak' koja nas podsjeća kako je smijeh najbolja terapija. Debeljuškasti Hans-Peterpronalazi utjehu od obiteljskih problema u svojem urođenom komičarskom talentu i želji da nasmijava druge. Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelingasnimljena je prema njegovoj autobiografijikoja se mjesecima nije skidala s vrha ljestvica najprodavanijih knjiga. Redateljsku palicu preuzela je jedna od najuspješnijih i najpoznatijih njemačkih filmskih autorica Caroline Link koju pamtimo po Oscaromovjenčanoj drami 'Nigdje u Africi'(2001.), a rezultat je najposjećeniji film na ovogodišnjoj dodjeli Njemačkih filmskih nagrada.
    U nastavku programa gledat ćemo 'Oray' filmskog debitantaMehmeta Akifa Büyükatalayja, sjajan dokumentaristički portret koji prikazuje život mladih migranata u procjepu između modernosti i tradicije, te potragu naslovnog junaka za vlastitim identitetom. Oray pokušava biti bolja osoba, ali njegov san da bude dobar musliman i savršen muž pada u vodu kad u svađi sa svojom ženom triput izgovori islamsku formulu za razvod braka.Nalazi se rastrgan između svoje ljubavi prema vjeri i svoje vjere u ljubav.'Oray'je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio nagradu za najbolji filmski prvijenac, a hrvatsku premijeru imao je u sklopu natjecateljskog programa Motovun Film Festivala.
    Dobitnik Srebrnog medvjeda i njemački kandidat za Oscara'Razbijačica sustava' možda je najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije. Benni je mala, ali opasna –ova nježna djevojčica silne energije već je postala „razbijačica sustava“kako nazivaju djecu koja radikalno krše sva pravilai malo-pomalo ispadnuiz svih modela pomoći za djecu i mlade. Gdje god prihvate tu devetogodišnjakinju, ubrzo jeponovno izbace. A Benni upravo na to i cilja, jer sve što želi je vratiti se kući i biti s mamom!Nora Fingscheidt stvaraintenzivnupsihološkudramu oneobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju i zaštitom u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku interpretaciju.
    Nizu razvikanih naslova pridružit će se i 'Obična žena' potresna i briljantno režirana drama snimljena prema istinitom događaju.Filmprikazuje tragičnu sudbinu Njemice turskih korijena Hatun Ayhrun Sürücü i njezinu borbu za slobodan život usprkos žestokom otporu vlastiteobitelji. Hatun je žrtva tzv. 'ubojstva iz časti' od kojeg godišnjena svijetu strada više od 5000 žena. Njezinu priču ekranizirala je Sherry Hormann poznata po beskompromisnim filmovima sa snažnim feminističkim pečatom, među kojima se ističu 'Pustinjski cvijet', biografska drama o genitalnoj mutilaciji inspirirana životom somalijske manekenke Waris Dirie i '3096' dramatizacija podjednako uznemirujuće istinite priče Natasche Kampusch.
    Apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada'Gundermann' utemeljen je na životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda „Gundija“ Gundermannai njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundi želi biti dobar radnik, dobar muž, brižan otac, umjetnik, klaun, političar –i sve to u isto vrijeme. On jeheroj i antiheroj, hodajuća kontradikcija, simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Najnoviji film jednog od najuspješnijih suvremenih njemačkih redateljaAndreasa Dresena fascinantan je portret dobroćudnog ekscentrika ispričan u krajnje realističnoj maniri. Film je osvojiočakšest Lola, između ostalog zanajbolji film, najbolju režiju, najboljumuškuglavnu ulogu i najbolji scenarij.
    Program zaključujemo uz posebnu poslasticu –'Djelo bez autora' je epska drama o umjetnosti, ljubavi i politici inspirirana nesvakidašnjom životnom pričom slavnog njemačkog slikara Gerharda Richtera. Turbulentan prikaz triju desetljeća njemačke povijesti prepune kolektivnih i osobnih trauma, priča je o moći umjetnosti i odricanjimana kojaistinski umjetnik mora biti spreman. Film FlorianaHenckelavon Donnersmarckabioje nominiran za nagrade Oscar i Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film, te je postao drugi njemački film u povijesti nominiran za Oscara u više kategorija.
    Kompletan festivalski program i raspored potražite na web stranici Goethe-Instituta. Festival Berlinale Special –Suvremeni njemački film nastao je u izboru i organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, a u suradnji s kinom Tuškanac u Zagrebu (17. –21. 10. 2019.), Art-kinom u Rijeci (23. –26. 10. 2019.) i kinotekom Zlatna vrata u Splitu (6. –27. 11. 2019.).