Besplatne cirkuske predstave u Splitu: Kako balansirati daskama i vazama za cvijeće

Četvrto izdanje Festivala neobičnih obitelji, koji se ove srijede otvara u Splitu i donosi najbolje od suvremene cirkuske umjetnosti, sa zagrijavanjem je krenuo već danas i to nizom besplatnih predstava na koje su pozvani svi Splićani i njihovi gosti.

Predstave su nastale u sklopu projekta "Circus Without Circus", pa će sedam odabranih europskih cirkuskih umjetnika i sedam autora iz drugih umjetničkih disciplina predstaviti rezultate rada u kojem su kombinirali različita umjetnička područja.

Program su na maloj sceni Doma mladih već otvorili francuska trapezistica Bambou Monnet i suvremeni plesač Elliot Minogue-Stone koji u Splitu borave i rade posljednja dva tjedna.

Već u 13:30 sati besplatno možete u Beton kinu Doma mladih pogledati kombinaciju žongliranja i glazbe koju pripremaju danski žongler Villads Bugge Bang i belgijski glazbenik Kwinten Mordijck.

Kako su spojili trapez i suvremeni ples od 19 sati možete saznati u amfiteatru Doma mladih, pred publiku će hrvatska zračna umjetnica Petra Najman i francuska plesačica Natacha Kierbel, koje su u belgijskom Gentu prošle godine istraživale vezu između ove dvije izvedbene umjetnosti.

Besplatne predstave u sklopu "Festivala neobičnih obitelji" nastavljaju se i u srijedu. U 11 sati na maloj sceni Doma mladih belgijski akrobat Joren De Cooman i francuska suvremena plesačica Thalia Pigier pokazat će rezultat istraživanja u manipulaciji i balansiranju neobičnih predmeta kao što su drvene daske, zaštitne kacige, užad i vaze za cvijeće.

Splitska cirkuska umjetnica Dora Komenda i danska arhitektica Cristina Gallizioli na terasi Doma mladih sutra u 18:30 sati predstavljaju svoju suradnju, a zbog velikog interesa isto će ponoviti i ovog petak u 12:00 i 12:40 sati.

Sutra su na rasporedu i dvije besplatne predstave u šatoru koji je zbog "Festivala neobičnih obitelji" podignut u lučici Zenta.

Prvo će u 17:30 sati francuska zračna umjetnica Noemie Deumie i danski dizajner Ilon Lodewijks predstaviti rezultate svoje dvotjedne istraživačke rezidencije u kojoj su komninirali akrobatsku tkaninu i industrijski dizajn.

Belgijski akrobat Ward Mortier i danska participativna umjetnica Ilon Lodewijks u 18:30 sati na istom mjestu javnosti će predstaviti na koji način su uklopili "akrobatiku, parkour i patricipaciju".

Cijeli program četvrtog "Festivala neobičnih obitelji" možete pronaći na www.peculiarfamilies.org