Besplatni multimedijalni sadržaji za posjetitelje Galerije Meštrović

Osluškujući želje i potrebe  posjetitelja za što sadržajnijim doživljajem muzeja i umjetničke baštine koja se u njemu prezentira, od danas se u ponudi Galerije Meštrović može dobiti besplatan vodič kroz stalni postav – Smart Guide. Smart Guide je multimedijska platforma za prezentaciju kulturno-turističkih sadržaja, u ovom slučaju Meštrovićeve ostavštine u njegovim muzejima, Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu, kao i Meštrovićevih javnih spomenika u gradu Splitu. 

Važan je cilj u današnje vrijeme postići dobar doživljaj informacije kod korisnika. Zato je sadržaj, između ostalog, prezentiran na dinamičan i zanimljiv način, maksimalno koristeći sve pogodnosti koje omogućuje tehnologija današnjice kroz projekt Smart Guide. Na lokaciji korisnik putem jednostavnog izbornika kojemu pristupa putem vlastitog pametnog telefona dobiva zanimljive priče koje su ispričane tekstom, fotografijama i u audio formi.

Kroz 56 priča koje donose mnoštvo informacija i interpretacija Meštrovićevih ponajboljih umjetničkih ostvarenja na 6 jezika (hrvatski, engleski, talijanski, njemački, francuski i japanski) posjetitelji imaju priliku upotpuniti svoj posjet dodatnim znanjem i sadržajem. One otkrivaju priče i ideje koje se kriju iza njegovih ostvarenja, njihovo simbolično značenje, okolnosti u kojima su pojedina djela nastajala, kao i mnoge Meštrovićeve impresije i izvore inspiracije. Osluškujući audio vodič prilikom posjeta, možete se prepustiti zanimljivim pričama koje vode oko promatrača i uče nas kako gledati umjetničko djelo, pripovijedajući pritom na koji je način Meštrović ostvario neka od svojih ponajboljih skulptura u bronci, drvu i kamenu te otkrivajući mnogo više o ovom velikom umjetniku i vremenu u kojemu je živio.

Osim audio-vodiča u stalnom postavu Galerije Meštrović posjetitelji mogu predahnuti i pogledati 30-minutni film „Ivan Meštrović 1883-1962“. Film koji se kontinuirano projicira u središnjoj dvorani na katu načinjen je kao audio-vizualni sadržaj nastao kompilacijom arhivskih materijala, fotografija i video zapisa koji se čuvaju u Muzejima Ivana Meštrovića. Misao vodilja pri stvaranju filma bila je želja da posjetiteljima Meštrovićevih muzeja damo uvid u širi Meštrovićev opus, te prikažemo i ono što ne mogu vidjeti unutar muzejskih postava, uključujući Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja te javne spomenike u Hrvatskoj i SAD-u. Kako bi filmu pridodali intimniju, osobniju notu, svako Meštrovićevo životno i umjetničko razdoblje označeno je njegovim citatom koji otkriva umjetnikove ideje, misli i osjećaje. Glazbena podloga korištena u filmu sačinjena je od skladbi koje je Meštrović rado slušao, pa na taj način otkrivamo i njegov glazbeni ukus. No, i sam Ivan Meštrović prisutan je u filmu u obliku video isječaka na kojima ga možemo vidjeti u najčešćoj prigodi – pri radu na svojim skulpturama. Upravo je to ono što je najviše obilježilo njegov život: neprestana i neumorna posvećenost umjetničkom stvaralaštvu.