Besplatno FMFS kino na platou Doma mladih: večeras maraton "Ješki"

Predzadnjeg dana 13. Festivala mediteranskog filma Split u ljetnom kinu "Bačvice" na rasporedu je hrvatska premijera gvatemalskog filma "La Llorona". Projekcija je u potpunosti rasprodana, no ulaznice za repriznu projekciju 18. srpnja već su u prodaji. Trideset godina nakon Gvatemalskog oružanog sukoba i genocida nad narodom Maya, vodi se kazneni postupak protiv umirovljenog generala Enriquea Monteverdea koji je nadzirao genocid. Srebrnim medvjedom Berlinalea nagrađeni redatelj Jayro Bustamante donosi iznimno napetu nadrealnu priču kao osvrt na noviju povijest Gvatemale i njezine nezamijećene političke rane.

Na Bačvicama se prikazuje  i "Druker", debitantski igrani film splitskog redatelja Rina Barbira. Priča je to o tinejdžeru koji bi želio živjeti poput svojih rap idola, ali još je mamina maza. U želji da se dokaže razrednom kolegi, školskom nasilniku, počini manje kriminalno djelo. Kada policija dođe u njegov dom, spreman je priznati krivnju, ali mama ima drugačije planove.

"Druker" se prikazuje i na drugoj festivalskoj lokaciji, na platou ispred Domu mladih. U ovom besplatnom FMFS kinu u 21:30 sati počinje maraton hrvatskih kratkometražnih filmova iz natjecateljskog programa "Ješke". Tijekom 145 minuta prikazuju se i "Njemački inat" (Silva Ćapin), "Sedra" (Judita Gamulin), "Arka" (Natko Stipaničev), "Kućica" (Jakov Nola), "Porvenir" (Renata Poljak), "Tina" (Dubravka Turić), "Santa Cruz" (Igor Jelinović), "Sigurno mrtvi" (Ivan Grgur).

Ulaznice za reprizne projekcije festivalskih filmova ("Sin", "Yalda, noć oprosta", "La Llorona", "Sole", "Mater" i "Pljačka stoljeća") u redovnom programu Ljetnog kina "Bačvice" već su u prodaji, putem webshopa ili na festivalskoj blagajni od 20 do 22 sata.