Bogat program drugog festivalskog dana 33. Marulićevih dana

Drugi dan 33. Marulićevih dana, subota 22. travnja obiluje festivalskim događanjima. Pored dvije predstave u službenoj konkurenciji, Sloboština Barbie i Kabaret Kaspar, u popratnom će programu biti javno čitan dramski tekst Žena himna, prvonagrađeni na natječaju Marin Držić, bit će predstavljen dramski zbornik Hrvatska drama 2021., održat će se okrugli stol o nagradi Marin Držić.

Sloboština Barbie na programu je u 18 sati u Gradskom kazalištu mladih Split. Predstava je nastala prema istoimenom romanu Maše Kolanović, u dramatizaciji Ivane Vuković, a u produkciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra iz Zagreba. Roman prati ratnu svakodnevicu osnovnoškolaca u njihovom tranzitu iz sigurnosti i stabilnosti djetinjstva u svijet odgovornosti i nesigurnosti odraslih. Iako rata ima samo u odjecima, ta svakodnevica osjeća se u otkrivanju podruma, otkazivanju nastave, obvezi igranja s djecom izbjeglicama i njihovim bebama ćelavicama, dok se pravi smisao života nazire u posjedovanju originalne Mattelove Barbie, simbola globalnog društva jeftinog spektakla. Roman završava tamo negdje gdje je stao rat, a predstava počinje tridesetak godina kasnije nastavljajući živote likova koje je Maša stvorila. Osim što predstava glazbom reflektira vrijeme i priču iz romana, ulazi s njim u dijalog, nastavlja ga, razvlači, proširuje, stanjuje i čeka vidjeti što nam govori danas kad ga, uz čitanje, i gledamo i slušamo. Djece nema na sceni, ali ih ima u odraslima na sceni. Tročlana vokalno-instrumentalna skupina vodi nas vlastitim odrastanjem u koji rat sebično prodire. Na svom koncertu sviraju set direktno inspiriran iskustvima iz sloboštinskog nebodera – od čekanja zadnje epizode Twin Peaksa, Eurosonga, Dinastije, zračnih uzbuna i pada „zida zvuka“. Redateljica i autorica adaptacije je Natalija Manojlović Varga, a igraju glumci Maja Kovač, Damir Klemenić i Amanda Prenkaj.

Drama Tene Štivičić Kabaret Kaspar u režiji Marjana Nečaka, u izvedbi Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane na programu je Marulićevih dana u subotu 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split s početkom u 20 sati. Predstava se izvodi na slovenskom jeziku uz hrvatske titlove. Nagrađivana dramatičarka Tena Štivičić kritički, s britkim humorom i ironijom, promatra svijet u kojem se nalazimo i koji ni na usamljenom otoku ne može napustiti svoje proturječnosti i zarobljenost različitim interesima, uvjerenjima i predrasudama. Kabaretski elementi ležerno su uključeni u dramski scenarij koji pronicljivo spaja psihološku i socijalnu analizu, ismijava tržišne niše koje nam zajedno sa stresom reguliraju živote i oslikava tvrdoglavo kakofoničnu sliku našeg turbulentnog svijeta. Na nenaseljenom otoku okupila se šarolika družina više ili manje pregorjelih (burnout) pojedinaca, stručnjaka, među kojima ima i avanturista i pjesnika s blokadom. . Posebna atrakcija otoka je mogućnost susreta s tajanstvenim "divljim čovjekom", jednom od niza lokalnih otočkih legendi. Ideja o "prirodnom" stvorenju koje je odraslo u izolaciji i nije pokvareno odgojem i kulturom oduvijek je raspaljivala ljudsku maštu. Uz njegovu bismo pomoć trebali riješiti ključna pitanja naše civilizacije o sukobu biologije i kulture. I premda se misteriozni Kaspar ipak pojavi na otoku, izletnici o njemu ne saznaju gotovo ništa ali otkrivaju puno o sebi, o frustracijama, anomalijama i strahovima koji pokreću suvremeni svijet. Umjesto regeneracije, elita na odmoru prolazi apstinencijsku krizu jer na otoku nema interneta. Opuštanje sprječavaju proturječja među njima, koja se samo produbljuju, a meditaciju ometaju konkretna pitanja o slobodi i etici. Redatelj i skladatelj je Marjan Nečak a uloge tumače: Pia Zemljič, Uroš Fürst, Benjamin Krnetić, Nina Valič, Klemen Janežič i Janez Škof.

Popratni program drugog festivalskog dana započinje u foyeru HNK Split u 11 sati. Studenti 4. godine Preddiplomskog studija glume Umjetničke akademije Sveučilišta u u Splitu, pod mentorstvom prof. Brune Bebić javno će čitati dramski tekst Žena himna Davora Špišića, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2022. Ministarstva kulture i medija za novi dramski tekst. Uglednom dramatičaru Davoru Špišiću ovo je već šesti Držić. Po prosudbi ocjenjivačkog suda Nagrade riječ je o zreloj, dramaturški vješto i inovativno izgrađenoj biografskoj drami o Pauli Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića, zapamćenoj kao autorica austrijske himne. Ipak Žena himna puno je više od biografske drame, ona od osnovnih elemenata jednog kompleksnog života minuciozno veze sudbinu žene ispred svog vremena.

U foyeru HNK Split potom će, s početkom u 12 sati, biti predstavljen dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2021. Izdavač je Disput, Zagreb, a zbornik predstavljaju Nevena Tudor Perković, Davor Špišić i Martina Petranović.

Po završetku predstavljanja Zbornika u istom će prostoru s početkom u 12:30 sati biti održan okrugli stol s temom Stanje i vidljivost suvremenog hrvatskog dramskog pisca – iskustva i očekivanja nagrađenih Nagradom Marin Držić. Okrugli stol će moderirati Jasen Boko i Martina Petranović a sudionici su ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija RH Nevena Tudor Perković i dobitnici nagrade Marin Držić

Ulaz na sva događanja u popratnom festivalskom je slobodan.