Bogat program festivala “Mate Svjetski” donosi najbolje avanturističke priče, promociju knjige i koncert grupe Cubismo

Festival pustolova 'Mate Svjetski', godišnji je susret putnika svjetskih razmjera, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja. Ove godine 25. i 26. kolovoza u gradskom parku u Vrgorcu, punog naziva Park 4. gardijske brigade Pauci, održava se festival koji donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari avantura. Prvog dana festivala očekuje vas koncert poznatog benda Cubismo s početkom u 21 i 30 sati,  koji će osigurati dobru zabavu uz latino ljetne ritmove. Drugi dan festivala ne propustite premijerno predstavljanje nove knjige Stipe Božića pod imenom „Penjačevi zapisi“.

U čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, Vrgorac će osigurati bogat program te vas odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te Stipe Božić. „Ponosni smo što već devetu godinu za redom Vrgorac ugošćuje najpoznatije pustolove i avanturiste. Uz pomoć Stipe Božića postali smo poznati, a u samo dva dana trajanja festivala pustolova 'Mate Svjetski' u mali grad na vrh gore stane cijeli svijet“, izjavila je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan-Odak.

Prvog dana, u petak 25. kolovoza s početkom u 20 sati festival će otvoriti Hrvoje Rupčić, bubnjar grupe Cubismo i putopisac. U svojoj knjizi "U zemlji plemenitih ljudi" opisuje putovanje motorom i planinarenje prostranstvima drevne Perzije, područjem današnjeg Irana, te mistične zemlje preko koje upoznajemo povijest čovječanstava. Upravo nakon njega na pozornicu dolazi domaćin Stipe Božić s kolegom Mladenom Kukom karlovačkim planinarom, speleologom. Ovaj svestrani duo opisat će povijest putovanja u Hrvatskoj i upoznati vas s prvim hrvatskim istraživačima. Mladen Kuka jedan je od utemeljitelja Gorske službe spašavanja u Karlovcu te utemeljitelj i prvi predsjednik Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu ˝Braća Seljan˝.

            Drugi dan je predviđen za planinare, pa tako 26. kolovoza s početkom u 20 sati večer pustolova otvara Feručo Lazarić, slijepi planinar. Feručo je jedan od onih ljudi zbog kojih mnogi – progledaju. Iako je Feručo slijep, jer je u 40. godini života oslijepio zbog bolesti očiju, svojim životnim primjerom mnogima je pomogao da bolje vide. Tako što je, unatoč potpunoj sljepoći, počeo planinariti. Obišao je dosad nebrojene planine koje stvaraju strahove i najzdravijima. Nakon njega dolazi Mario Celinić sa svojim pothvatima u osvajanju ' 7 vrhova'. Zagrepčanin Mario Celinić šesti je Hrvat koji se popeo na najviši vrh svijeta Mount Everest. Stipe Božić i Mario Celinić ostavili su trag u svijetu alpinizma. U nastavku večeri održat će se predstavljanje nove knjige Stipe Božića pod imenom „Penjačevi zapisi“

I ove će godine već tradicionalno biti otvorena izložba fotografija koje je Mate Svjetski zabilježio na raznim putovanjima tijekom života. Mate Šimunović zvani Svjetski, na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina sa psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirao u svojoj putničkoj knjizi objavljenoj 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom 'Ja, Mate Svjetski' te je sa svoje avanture donio preko tisuću negativa, od kojih su urađene fotografije koje ćete i ove godine moći pogledati tijekom festivala.