Bogat rujanski program u Domu mladih Split

Dom mladih rujan je dočekao spreman i nudi hrpu programa uz koji ćemo lakše prihvatiti kraj ljeta.

Krajem kolovoza u Domu mladih je započeo program qFEST-a, mjesta sigurnog prostora i sudjelovanja u kulturnom životu LGBTIQ zajednice u gradu Splitu. Festival je otvoren izložbom Transbrasil umjetnika Rafaela Medine koja se u Galeriji Kluba Kocka može pogledati do nedjelje 05.09. i to svakim radnim danom do 15:30, a vikendom po dogovoru. Bogat festivalski program qFEST-a, osim u Domu mladih odvija se i na drugim lokacijama u gradu, a uključuje druženja, partije, participativne kreativne radionice, filmske projekcije i izložbe. U Domu mladih će se još održati  participativna radionica sitotiska (7. i 8.9.) na kojoj će se izrađivati festivalski cekeri, potom se 10.09. u 21h u Galerija Kluba Kocka otvara izložba Dyveke Bredsdorff: Lezbijska ljubavna priča, a otvorenje će biti popraćeno druženjem za queer zajednicu i prijatelje/ice uz glazbeni program u Dvorištu Kluba Kocka. QFEST će se završit filmskim projekcijama 16. i 17. 09. u Dvorištu Kluba Kocka.

U rujanskom programu najavljena su još dva festivala i to festival suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" te "Splitski Filmski Festival". Na drugom izdanju festivala suvremenog cirkusa "Festivala neobičnih obitelji" od 9. do 12. rujna imate priliku pogledati 18 umjetnika i 7 predstava iz Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske. Festival se otvara predstavom znakovitog naziva "TUTTI FRUTTI" u izvedbi umjetničkog ansambla Cie LPM iz Francuske. Čitav program možete naći na dom-mladih.org ili na peculiarfamilies.org te, naravno, na društvenim mrežama.

Od 15. do 21. rujna održava se 26. izdanje najstarije hrvatske filmske/medijske manifestacije utemeljene (1996.) u neovisnoj Hrvatskoj, Splitskog filmskog festivala, koji obilježava 25. godišnjicu. Festival će biti održan u hibridnom obliku, otvorenje će biti uživo 15. rujna u kinu Karaman u 20:30h. Festival otvara splitska premijera filma Bruna Pavića NULTI KRAJOLIK. Ostali filmski programi mogu se popratiti online na: ondemand.splitfilmfestival.hr. Očekuje vas velik broj zanimljivih, premijernih filmova dugog i kratkog metra, iz cijelog svijeta, te radovi novih medija, video konferencija, streaminga itd.

U subotu, 04. rujna. u 20:30h u Amfiteatru Doma mladih možete pogledati predstavu Rollercoaster. Plesno - dramska predstava Rollercoaster autorski je projekt Katarine Đurđević koja  nastoji ponuditi odgovore na neka od pitanja kao što su: Koga izabiremo? Što ustvari želimo? Je li spas u ljubavi ili je ljubav još jedna cigla u zidu naših odveć kompliciranih života? Je li žena u suvremenom društvu heroj ili žrtva?

Ponuda izložbenog program u Domu mladih u rujnu je iznimno bogat, pa osim već spomenutih još uvijek (do utorka, 07.09.) stignete pogledati izložbu “Email art: unutrašnja pokretljivost” u Galeriji MKC. Tema izložbe je duhovna pokretljivost tj. živost u doba pandemijske izolacije i zabrane fizičkoga kretanja i putovanja, a umjetnici su joj pristupili iz najrazličitijih uglova i koristeći se gotovo svim medijima (crtežom, slikom, kolažom, fotografijom, animacijom, videom).

Sredinom mjeseca, 16. rujna, u Galerija MKC Split se otvara samostalna izložba autorice Nine Kurtele. Kroz dva video rada “365 rutina” (2017) i “Dear Aki” (2020), umjetnica preispituje naše poimanje prostora i vremena te predlaže heterotopijski/među prostor koji gradi performativnim metodologijama u mediju filma. Stapanjem slike prostora i naracije predloženi video radovi istražuje odnos stvarnog i fiktivnog, privatnog i javnog, materijalnog i iskustvenog. Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.

U Galeriju Kluba Kocka, u sklopu programa NMG@PRAKTIKA, 23. rujna stiže Slatka Konceptualna Umetnica, virtualni umjetnički identitet koji nastaje 2013. godine, kao hibridna konstrukcija i performativni tekstualni iskaz. Ona dalje djeluje kao otvorena dijaloška platforma i kolektivni identitet, gradeći svoje karakteristike i umjetnički opus u interakciji s promatračima/cama – sudionicima/ama. U Splitu će predstaviti dosadašnjih osam faza svog razvoja te započeti devetu fazu: Slatka Splitska konceptualka nudi rješenje. Izložbe ostaje otvorena do 30. rujna

Kako u Domu mladih djeluje veliki broj udruga koje značajan dio svog programa posvećuju edukaciji  nije neobično što veliki program za rujan čine i radionice. Radionički program tako donosi za svakoga po nešto. U nedjelju, 5.9. održati će se radionica, „Uvod u vertikalni ples“ koju vodi Hartmut Reichel, a namijenjena je članovima plesne udruge „Tiramola“ i onim polaznicima koji su se uključili u cjelokupni program „Male škole suvremenog plesa“.

Plesače čeka još jedna radionica (18. - 19.09.) - radionica „Ples, glas, izvedba“ koju će u Beton Kino Doma mladih voditi Karolina Šuša. Nadalje, 25. i 26.09. udruga Cirkus kolektiv na Malu scenu dovodi radionicu "Glas kao tijelo". Voditeljica radionice je Lucija Barišić, a radionica je namijenjena studentima i profesionalnim umjetnicima, ali i svima onima kojima je u središtu zanimanja glas i izražajne vokalne mogućnosti, bio on/a muzičar/ka, kazalištarac/ka, vizualac/ka, performer/ica, glasovni/a entuzijast/kinja ili terapeut/kinja. Radionica će se ponajprije fokusirati na praktičan pristup radu s glasom (tjelesnom glasu) koji se usredotočuje na brigu o sebi kroz aktivno traženje, konstantno izoštravajući svojih osjetila i intuitivne odgovore, usklađujući se s našim dubljim potrebama i asocijacijama.

Platforma Doma mladih nastavlja s različitim tematskim online radionicama za mlade do 25 godina  koje se provode u sklopu projekta Dan po dan – mladi u kulturi online. Od sredine rujna startaju radionice arhitekture, plesa i 3D printanja. Prve na redu su plesne radionice DANCEaj dan koje provodi Kolektiv Style Force u terminima 12., 19. i 26. 9. od 18 do 20h.  Radionice 3D printanja DIGI dan vodit će kipar i računalni dizajner Milivoj Popović 21., 24., i 28.9. te 1.10. od 10 do 13 h. Uslijedit će i CRTaj dan radionice koje će vodit stručni predavači iz područja arhitekture, a datumi održavanja će biti naknadno objavljeni. Detaljnije informacije i obrazac za prijavu dostupni su na Facebook grupi Dan po dan – mladi u kulturi online i na web stranici pdm.hr.

Dvodnevna Škola kritike vizualnih umjetnosti održati će se 24. i 25. rujna u novo uređenom prostoru Doma mladih, Razredu. Školu kritike vizualnih umjetnosti donosi Mavena – 36 njezinih čuda, a voditeljica škole je Ivana Meštrov.

Treća konferencija „One-stop-shop-a za potporu budućim i postojećim doseljenicima poduzetnicima“ u organizaciji Grada Split i CEDRA Split održat će se 14. rujna u Razredu. Na konferenciji će biti govora o projektu TASKFORCOME kojim se želi pokazati kako Split nije samo destinacija za odmor i zabavu, već kako grad može postati jezgra razvoja i pokretanja poduzetničkih ideja i poduzetničkih poduhvata. Predstaviti će se rezultati projekta, prezentirati će se One-stop-shop iskustva te iskustva polaznika.

Za najmanje krajem mjeseca (25.09.) na programu je interaktivna kazališno-plesna predstava „Astronauti“. Predstava „Astronauti“ u produkciji umjetničke organizacije Shooma iz Bjelovara je interaktivna plesno-kazališna predstava za cijelu obitelj, namijenjena za dob stariju od 3,5 godine. U predstavi jednako dobro mogu uživati i roditelji (staratelji, odgojitelji, učitelji) što je odlična prilika za zbližavanje i zajedničko uživanje u umjetnosti plesa i kazališta. Specifičnost ove predstave je ta što je publika od samog početka uronjena u predstavu na način da, zajedno s izvođačima, provodi astronautske vježbe kao pripremu za „putovanje u svemir“.

Program Doma mladih pratite na dom-mladih.org ili na Facebooku