"Bokun festivala" u Trogiru 13. i 14. rujna 2019.

Bokun festivala - festival nijemog filma i drugih osjetila po drugi put će se održati u petak i subotu 13. i 14. rujna s početkom u 19 sati i 30 minuta  u parku Malarija u staroj trogirskoj gradskoj jezgri. Uz slogan "Kultura narodu" festival je posvećen dvama umjetnicima Ivi Tijardoviću i Salvadoru Daliju. Bokun festivala je nastao je prema ideji umjetničke ravnateljice festivala Ivane Orešić i Tonija Košćine dizajnera vizualnog identiteta festivala u suradnji s Turističkom zajednicom Trogir. Ulaz na obje večeri je besplatan.

Prva večer bit će u znaku djela Ive Tijardovića. Uz neizostavne dionice iz omiljene splitske operete "Male Floramye" predstavit ćemo ga kroz javnosti manje poznate oblike umjetnosti kojima se bavio - filmsku glazbu i slikarstvo. Prikazat ćemo nijemi film "Pjesma Jadrana" za koji Tijardović potpisuje glazbu, nastao u njemačkoj produkciji 1937. godine, taman pred Drugi svjetski rat zbog čega je ostao nezapažen. Film će uz originalne note iz filma te dijelove iz operete "Kraljica lopte" svirati studenti glazbe Umjetničke akademije Sveučilišta u Splita u aranžmanu studenta saksofona Denija Pjanića. Za ljubitelje dječjeg filma prikazujemo zvučni film "Sinji galeb" također s Tijardovićevom glazbom.

Zaklada Karlo Grenc koja čuva većinu Tijardovićevih djela je Bokunu festivala ustupila njegovih 15 crteža, plakata i ilustracija koje će 13. rujna biti izložene na jednodnevnoj izložbi "Tijardović u parku".

Za Dalia naravno svi znaju da je bio slikar, ali malo se zna da je bio i scenarist te da su iza njega dva nijema filma "Andaluzijski pas" iz 1929. godine te "Zlatno doba" iz 1930. Radio ih je u suradnji s tadašnjim bliskim prijateljem s madridskog umjetničkog fakulteta kasnije slavnim redateljem Luisom Buñelom. Dvojica prijatelja filmom "Andaluzijski pas" kojeg danas kritičari nazivaju remek djelom nadrealističnog filma, su postali dio prestižne pariške filmske scene. Drugi film zbog ljubavnih scena je bio za to vrijeme toliko skandalozan, da je nakon premijere zabranjen te je tek 1980. godine ponovno prikazan. Oba filma prikazat će se u drugoj festivalskoj večeri posvećenoj umjetnosti Salvadora Dalija u subotu 14. rujna. Zanimljivost festivala je da se svi nijemi filmovi prikazuju uz instrumentalnu pratnju uživo. Film "Andaluzijski pas" improvizirat će saksofonistički kvartet ENDeM, dok će "Zlatno doba" svirati prijatelj Bokun festivala Mitja Reichenberg, slovenski profesor virtuoz na klaviru i skladatelj glazbe za nijeme filmove.

Uz spomenute filmove na festivalu će se pjevati dionice iz operete "Male Floramye" u izvedbi solista HNK Split i članova Udruge Togirski glazbenici Bjanke Ivas i Vlatak Belasa te klavirsku pratnju Petre Matetić, Lorcinu poeziju čitat će Enrique Monsalves Cascajo poput slavnog pjesnika rođeni Andalužnin, u pratnji kaštelanskog brass orkestra HGZ "Zrinski", Nina Ćorić će pjevati flamenco u pratnji gitarista Gorana Žegarca, za pantomimu je zadužen glumac i profesor Alen Čelić, prikazat će se animirani film umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića "Sunce, sol i more", mladi kipar Tonći Crnković će obje večeri tijekom trajanja programa slikati inspiriran Tijardovićevom i Dalijevom umjetnošću, za glazbu nakon programa bit će zadužen najbolji splitski DJ Damir Duplančić Dupli voditelj radijske emisjije "Izgubljena generacija". Dupli će prvu večer puštati retro hrvatsku glazbu poput hitova Ive Robića, a drugu večer staru španjolsku glazbu. Bit će tu još niz detalja koji će na najbolji mogući način predstaviti Dalijev i Tijardovićev rad. Mnogi vjerojatno nisu imali pojma da je Dali dizajnirao logo za lizalice Chupa Chups. Vukovarska tvrtka Filir d.o.o. je Bokun festivala donirala balone s Dalijevim logom i lizalice koje će se podijeliti djeci.

Budući da na Mediteranu ništa ne prolazi bez glazbe i kuhanja, ove godine predstavit će se Tijardovićeva hrvatska i Dalijeva španjolska autohtona kuhinja. Prvu večer u goste dolazi trogirski kuhar Robert Predrag Žmire koji će nam kuhati jedno autohtono dalmatinsko jelo, dok će drugu večer Španjolka Zaloa Varela Sanchez predstaviti španjolsku kuhinju. Ljubitelji piva moći će kušati kraft pivo šibenske pivovare 022, dok će vino nuditi OPG "Karlo Žanić" iz Kaštela.

Pokrovitelji drugog Bokun festivala su Grad Trogir, Splitsko – dalmatinska županija, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Zaklada Karlo Grenc i Jadran film, dok je prijatelj festivala Pulski filmski festival.