Bookvica: Jasen Boko i Dioklecijan

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 2. veljače 2017., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), voditeljica Patricija Vodopija razgovarat će sa splitskim autorom JASENOM BOKOM o njegovoj kontroverznoj biografiji rimskog cara Dioklecijana objavljenoj u izdanju Profila krajem prošle godine.

U knjizi „Dioklecijan – Biografija kontroverznoga rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana?” Boko ispreda zanimljivu i uzbudljivu priču o životu ovoga slavnog, ali malo poznatog cara kojemu Splićani imaju itekoliko toga zahvaliti. Na duhovit i uvjerljiv način iznosi niz dosad nepoznatih činjenica o Dioklecijanu, ali i skandalozne tvrdnje kao što je ona da Dioklecijan nije bio velik progonitelj kršćana, kao što to tvrdi katolička crkva koja mu je „podmetnula“ iz vlastitih interesa, a dovodi u pitanje čak i postojanje Sv. Duje kao povijesne osobe.

"Ova je biografija pristupačna i zabavna u svom pristupu ozbiljnoj problematici kojom se bavi. Otkrivajući sasvim nepoznatu priču o Dioklecijanu, ova se knjiga čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira."

Osim o caru Dioklecijanu, Sv. Dujmu i Rimskomu carstvu u to doba, u Bookvici će biti riječi o manipulaciji povijesnim podacima, o mitovima i legendama u suprotnosti s povijesnim dokazima, o zaslugama, krivnjama i pogrešnim interpretacijama, o usporedbi suvremene politike i ekonomije s onovremenom, o reakciji crkve na ovu knjigu i drugim zanimljivim temama.

Kao i svaki put u Bookvici, najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će knjigu na dar.

Bookvicu podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

KRATAK ŽIVOTOPIS AUTORA:

Jasen Boko rodio se u Splitu 1961. Diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Od 1990. do 1994. radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu Split kao dramaturg, od 1994. Do 2008. radi u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija kao novinar-komentator te kazališni i književni kritičar. Od 2008. do 2012. ima status samostalnog umjetnika, a otada ponovno radi u splitskom HNK-u, prvo kao ravnatelj Drame, a potom kao dramaturg i producent.

Brojni dramski i lutkarski tekstovi za djecu igrani su mu u profesionalnim kazalištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a mnogi od njih su i nagrađivani.

U dvadeset godina bavljenja publicističkim radom objavio je više od 1400 članaka o kulturnoj i kazališnoj problematici, intervjua, reportaža i putopisa, u dnevnim novinama, tjednicima i raznim domaćim i stranim stručnim časopisima i izdanjima.

Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog novinarskog društva.

Objavio je sljedeće knjige: Kazališni sat i druga drama (1995.), Nova hrvatska drama (2002.), Tin: Trideset godina putovanja (2005.), Peta strana svijeta (2006.), Zapisi iz kazališnog (su)mraka (2007.), Na Putu svile: Kako nam je lagao Marko Polo (2009.), Priče iz muzeja (2010.), Tragovima Odiseja (2012.), Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (2014.), Dioklecijan (2016.).