Bookvica: Mihaela Gašpar

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 21. veljače 2019., s početkom u 20:30 sati, autorica MIHAELA GAŠPAR predstavit će svoj četvrti, zasada posljednji roman „Spori odron“ (Disput, 2017.).

To je priča o kući, koja metaforički govoreći, nagriza vlastite stanare. U njoj se isprepliće šest različitih dijelova minuciozno spojenih u začudni poetski svijet ove vrsne stilističarke. Bajkovita atmosfera uvodi čitatelja u zavodljivu jezičnu tamu, kao i u oštri, nazubljeni prostor obiteljskog mulja, bolesti, nesnošljivosti, ne-ljubavi. Književni kritičar Dario Grgić za Gašpar kaže da je ona “Tim Burton pomnožen s tisuću, iz kojeg je prethodno isisano svako holivudsko blještavilo” čime precizno portretira zavidnu vještinu ove autorice da čitatelja uvede duboko unutra, gdje on ostaje i uživa u tekstu, istovremeno potpuno paraliziran vlastitom ambivalentnošću naspram onoga od čega bi zapravo najradije pobjegao, u neku drugu, naizgled ljepšu kuću.

„Spori odron“ bio je nominiran za Nagradu Meša Selimović 2018. godine, a brojne su nagrade osvojile i njene kratke priče, dok je prethodni roman „O čajnicima i ženama“ dospio u finale Nagrade Fran Galović 2017.

O statici, stilistici i crnim ovcama s autoricom će razgovarati pjesnikinja i dramaturginja Katja Grcić.

Kao i svaki put, nekog iz publike očekuje knjiga na dar: ovoga puta to će biti roman „Spori odron“ Mihaele Gašpar.