Bookvica: Sanja Lovrenčić

U ovotjednu Bookvicu, koja će se održati u četvrtak, 7. ožujka 2019., s početkom u 20:30 sati, stiže jedna od najsvestranijih autorica na hrvatskoj književnoj sceni: ugledna spisateljica za djecu i odrasle, prozaistica, pjesnikinja i esejistica, prevoditeljica, nakladnica, dobitnica više nagrada za spisateljski i prevoditeljski rad: SANJA LOVRENČIĆ.

Ona će publici prije svega predstaviti svoj najnoviji roman „Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost“ (Mala zvona, 2018.), u kojem se dotiče zanimljivih tema kao što su umjetnost i umjetnički aktivizam, društvena odgovornost, komercijalizacija, birokratizacija umjetnosti, feminizam, znanost i, dakako, ljubav. Osim o tim temama autorica će s voditeljicom Bookvice Patricijom Horvat porazgovarati o mašti i nepresušnim izvorima priča, o prošlom i sadašnjem, sjećanju i zaboravu, poljuljanim vrijednostima i statusu umjetnosti danas, a bit će riječi i o književnim rezidencijama te izazovima bavljenja književnošću, književnim prevođenjem i nakladništvom.

U tradicionalnoj nagradnoj igri netko iz publike dobit će najnoviji roman Sanje Lovrenčić na dar.

*Bookvicu podržavaju Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Biografija autorice:

Sanja Lovrenčić, književnica i prevoditeljica, ušla je u hrvatsku književnost 1987. zbirkom pjesama Insula dulcamara. Otada je objavila još sedam pjesničkih zbirki, a poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski, slovenski, švedski, danski. Za knjigu Rijeka sigurno voli poplavu dobila je  nagradu Kiklop.

Autorica je  zbirki kratkih priča Wien FantasticPortret kuće Zlatna riba i istočni Ariel, romana Dvostruki dnevnik žene sa zmajemKlizalište, U potrazi za Ivanom (nagrada "Gjalski" 2007.), Martinove strune / Martins Seiten  (Literaturpreis SMSK 2008.), ArduraVješanje kradljivaca ovaca i Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost, kao i fantastične trilogije Zmije Nikonimora te zbirke autobiografskih zapisa Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih.  

Napisala je nekoliko knjiga namijenjenih djeci; za zbirku priča Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić  dobila je nagradu "Grigor Vitez".

U programima Hrvatskog radija izveden je niz njezinih radio-dramskih tekstova, među kojima su neki izvođeni i izvan Hrvatske (na njemačkom, mađarskom, slovačkom i estonskom). Kao samostalni dokumentarist snimila je i režirala šest dokumentarnih radio-drama.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod zbirke kratkih priča Kuća duhova Virginije Woolf dobila nagradu "Kiklop" 2012.