Bookvica u znaku Predraga Lucića

U književnom programu Bookvica u splitskom klubu Quasimodo ovoga će se četvrtka (21.11.) u 20:30 sati, publici predstaviti dvije knjige nedavno objavljene u izdanju zagrebačkog Algoritma: "Gusle u magli" Predraga Lucića i "Protiv svih nastava" Sinana Gudževića.

"Gusle u magli" treći su i posljednji dio Lucićevih "protuškolskih" čitanki koje zajedno imaju čak 1820 stranica. Čitanka iz nastranih književnosti "Sun Tzu na prozorčiću" bila je namijenjena prvim razredima vojnih, vjerskih i civilnih škola; slijedila su je dvotomna "Bezgaća povijesne zbiljnosti" koja su trebala poslužiti ponavljačima povijesti u drugim razredima domoljubnih, poslovnih i trgovačkih škola; dok su "Gusle u magli" prozvane čitankom iz prirode i društva za treće razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola.

Kao i prethodne dvije čitanke, i ova je podijeljena u polugodišta i nastavne jedinice, a svaku pjesmu prate upute i poticaji za daljnje razmišljanje, popraćeni obiljem citata političara i drugih javnih osoba o temama koje autor u pojedinim pjesmama obrađuje. I ova je čitanka s jedne strane kronika besmisla u kojem živimo, a s druge strane briljantno književno ostvarenje. Za nju je Lucić nedavno dobio nagradu „Kočićevo pero“, koja mu je dodijeljena prošloga tjedna na Interliberu.

"Protiv svih nastava" – Parodije Predraga Lucića" zbirka je od četiri eseja koja je o "fenomenu Lucić" napisao Sinan Gudžević. On podrobno analizira Lucićeve parodijske i ine književne postupke, ne propuštajući zamijetiti njegovu enciklopedijsku akribiju, stavljajući njegov rad u kontekst parodije kao žanra te ga upisujući na vrh parodijske tradicije od antike naovamo.

Tema večeri bit će, dakle, ne samo nova knjiga, nego cjelokupni parodijsko-pjesnički opus Predraga Lucića, koji će publika imati priliku vidjeti iz novog kuta, a cijela će večer biti začinjena briljantnom interpretacijom Lucićevih pjesama u izvedbi samoga autora. Posjetitelji se pozivaju da se uključe u razgovor, a dvoje najsretnijih dobit će knjigu na dar.