Browningove 'Nakaze' na 16. Cirkuskoj srijedi

Šesnaesta Cirkuska srijeda u Judino drvo (12. studenog (21 sat)) donosi kultni američki horor redatelja Toda Browninga iz 1932. godine.

Film „Freaks“ centrira se oko trupe sideshow performera koji glume sebe same. Priča prati Cleopatru, umjetnicu na trapezu koja pokušava zavesti patuljka Hansa i preoteti mu bogatstvo, ali ne računa na osvetu ostalih cirkuskih freakova…

Redatelj, koji je u svojim mladim danima i sam radio u cirkusu, odlučio je za ovaj film angažirati fizički deformirane ljude, namijenivši im uloge časnih i odvažnih, dok stvarna čudovišta glume oni koji se možda uklapaju u fizičku normu, ali se udružuju kako bi radi nasljedstva ubili jednog od izvođača. Stvarne bradate žene, sijamske blizanke, ljudi bez udova, patuljci… Bilo je to previše za publiku onih vremena. U Velikoj Britaniji film je bio zabranjen tri desetljeća, a cenzurirane scene zauvijek su izgubljene.

Cirkuska srijeda ciklus je filmova cirkuske tematike, u sezoni 2010./2011. bila je udomaćena u zagrebačkom Kinu Grič, a sada se kroz zajednički projekt Cirkuskog informacijskog centra (Mala performerska scena) i ROOM 100 (Pozitivna sila), svake druge srijede u mjesecu održava u Zagrebu i Splitu.

Projekt Cirkuska srijeda podržan je od strane Grada Splita i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ostvaruje se u suradnji sa Pogonom – centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Multimedijalnim kulturnim centrom Split i glazbeno-kulturnim klubom Judino drvo.

Ulaz na Cirkusku srijedu tradicionalno je besplatan, a najsretnije posjetitelje očekuju i nagrade.