Čak 13 nominacija za Nagrade hrvatskog glumišta umjetnicima i predstavama HNK Split

Objavljene su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine. Predstave i umjetnici Hrvatskog narodnog kazališta konkurirat će za nagrade u čak 13 kategorija.  

U dramskom programu predstava 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split zavrijedila je pet nominacija. Nominirana je za najbolju dramsku predstavu, režija Ivana Plazibata konkurira kao najbolje redateljsko ostvarenje u drami, Arijana Čulina nominirana je u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge a Roko Sikavica za najbolju sporednu mušku ulogu, a dramski tekst Ivane Vuković predložen je za nagradu najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst. 

Jednaki broj, pet nominacija dobila je i operna predstava Krabuljni ples Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK Split. Sama je predstava u najužoj konkurenciji za najbolju opernu predstavu, Goran Golovko nominiran je kao najbolji redatelj operne predstave, mezzosopranistica Terezija Kusanović za ulogu Ulrike i bariton Matija Meić za ulogu Renata nominirani su u kategoriji najboljih ženskih odnosno muških opernih uloga, dok je kostimograf Mladen Radovniković nominiran za najbolju opernu kostimografiju. 

Operna produkcija Simon Boccanegra Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Krešimira Dolenčića, premijerno izvedena na 68. Splitskom ljetu u produkciji HNK Split zavrijedila je tri nominacije. Nominirani su dirigent Ivo Lipanović i redatelj Krešimir Dolenčić u kategoriji najboljeg opernog dirigentskog ili redateljskog ostvarenja, te nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš za ulogu Jacopa Fiesca. 

Budući da se nagrade za baletna ostvarenja dodjeljuju bijenalno, svake druge godine, baletne predstave nisu mogle biti nominirane.  

Nagrade će biti svečano dodijeljene u HNK u Zagrebu 24. studenog 2022.