Carmen ponovno na sceni HNK Split

Carmen Georgesa Bizeta, jedna od najomiljenijih i najpopularnijih naslova cjelokupne operne literature, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ansambl Opere splitskog teatra izvest će je 2, 4. i 6. veljače prvi put pod ravnanjem maestra Roberta Homena, u režiji Dore Ruždjak Podolski, a kao protagonisti nastupit će mezzosopranistica Terezija Kusanović u naslovnoj ulozi, tenor Ivan Momirov kao Don José, u ulozi Escamilla na splitskoj će opernoj pozornici debitirati mladi ali proslavljeni bariton Matija Meić, dok će se u ulozi Micaële izmjenjivati sopranistice Valentina Fijačko Kobić i Antonija Teskera.

Kao toreador Escamillo operni debi na pozornici splitskog HNK imat će mladi hrvatski bariton Matija Meić, pjevač kojeg mnogi već ističu kao jednog od najzanimljivijih mladih baritona današnjice. Pjevač je to koji od svog debija 2010. pjevao brojne zahtjebne uloge, prvo na sceni zagrebačkog HNK, potom na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Rossini Festivalu u njemačkom Bad Wildbadu gdje mu je 2015. zbog istaknutih kreacija u samo dvije godine sudjelovanja dodijeljena prestižna International Belcanto Prize. Nakon debija u minhenskom “Staatstheater am Gärtnerplatz” u ulozi Guglielmau Mozartovoj operi Cosi fan tutte dobiva poziv da se od sezone 2016./2017. priključi ansamblu istog teatra. Tijekom dosadašnje karijere dobio je više uglednih nagrada, između ostalih još tijekom školovanja dva prva mjesta na Državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, prvu i specijalnu nagradu na “Međunarodnom pevačkom takmičenju Bruna Špiler” u Herceg Novom prvu i četiri interpretacijske nagrade na “Iuventus Canti Competition” u Slovačkoj, nagradu “Mladi pjevač godine 2013.” ciklusa Molto Cantabile u Zagrebu, 2013. pobjedio je na natjecanju Bečke Staatsopere “Beaumarchais Concours“nakon čega je nastupio sa solistima Bečke Staatsopere na koncertima u Mozarthausu i Mahler sali u Staatsoperi. Na jednom od najprestižnijih natjecanja na svijetu za mlade pjevače “The Mirjam Helin International Singing Competition” u Helsinkiju 2014. osvaja drugo mjesto i posebnu nagradu za izvedbu finske solo pjesme. Na koncertnom podiju Matija Meić je, između ostalih, surađivao sa Liverpoolskom Kraljevskom Filharmonijom, Helsinškom Filharmonijom, lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom, Beogradskom Filharmonijom, te Kvintetom Bečke Filharmonije.

Carmen je u HNK Split premijerno postavljena u siječnju 2015. u suradnji sa sarajevskim Narodnim pozorištem. Izvedba je doživjela oduševljene reakcije publike i kritike, a to su potvrdile i odlična posjećenost repriznih izvedbi. Kao svoju prvu glavnu ulogu u matičnoj kući Terezija Kusanović ulogu je odvažne i drske, senzualne i strastvene Carmen, po sudu kritike otpjevala „raskošnim, izbalansiranim i toplim glasom te uvjerljivim scenskim nastupom“. Odličnim su ocijenjeni i nastupi ostalih sudionika premijerne izvedbe kao i režija Dore Ruždjak Podolski koja je „glazbenom tijeku opere, vrlo impulzivnom i zanosnom, (...) darovala puni život, sa stalnim razigranim i maštovitim scenskim pokretom“, te „tradicionalnim, preciznim i scenski čistim, redateljskim postupcima kreirala i prezentirala predstavu u koju gledatelj s lakoćom uranja“.

U predstojećim izvedbama Carmen, kao i u dosadašnjim, naslovnu ulogu neobuzdane zavodnice Carmen tumačit će Terezija Kusanović, dok će Don Joséa, pokornog kaplara i sina, koji se postupno srozava do bjegunca i krijumčara, a na kraju opere i ubojice, utjeloviti bugarski tenor Ivan Momirov, redovit gost nekih od najznačajnijih opernih pozornica, kako europskih, tako i onih u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu, već dobro poznat splitskoj publici iz nastupa u operama Madama Butterfly, Trubadur i Carmen. Ulogu zlosretne Don Joséove zaručnice Micaële pjevat će solistice splitskog teatra Valentina Fijačko Kobić (2. i 6. veljače) i Antonija Teskera (4. veljače).

Sve tri predstojeće izvedbe Carmen započinju u 18 sati.