Četvrti tjedan projekta PRAZNINE 2022 u Splitu

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia i ove godine održava se projekt Praznine, koji je u 2020. i 2021. realiziran kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma. "

Projektom Praznine otvorili smo prostore u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe te smo ih dali na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda. Da bismo zaključili priču o Prazninama u Splitu, htjeli smo valorizirati odabrana umjetnička istraživanja pa smo pozvali nekoliko umjetnica i umjetnika koji su 2020. i 2021. godine bili uključeni u projekt, upoznali se s gradom i razvijali ideje, da osmisle umjetničke intervencije. Pozvani umjetnici/e su: Ledia Kostandini (Albanija), Driton Selmani (Kosovo), Tin Dožić (Hrvatska), Lana Stojićević (Hrvatska) i Verica Kovacevska (Sjeverna Makedonija).

Četvrtog tjedna Praznina radimo na umjetničkom radu u nastajanju i pozivamo vas da se uključite u proces. Fokus s centra grada skrećemo na jednu od lokacija koja nije na klasičnoj turističkoj mapi grada (iako bi po svojoj vrijednosti mogla biti), za koju izrađujemo standardan turistički alat - audio vodič.

Tijekom svog rezidencijalnog boravka u Prostoru, Verica Kovacevska prikuplja priče o Kineskom zidu, zgradi u kojoj boravi narednih tjedan dana. Voljela bi čuti priču, sjećanje i iskustvo bivših ili trenutnih stanara Kineskog zida. Posebno je zanima istražiti: Što je to što mjesto čini posebnim? Kako možemo ispričati priče na drugačiji način? Na koji način se spajaju mašta i lokalno razumijevanje? Što se događa kada se zgrada preobrazi u orijentir?

Priče će kasnije biti iskorištene za stvaranje novog umjetničkog rada koje će postati trajan sadržaj zgrade, dostupan u Prostoru, na korištenje stanovnicima i posjetiteljima.

Priče prikupljamo od 21. do 25. ožujka 2022. od 10 do 20 sati na lokaciji: PROSTOR, Plančićeva 2, Split.

Razgovor s umjetnicom održat će se u petak, 25. ožujka s početkom u 19 sati, u kreativnom hub-u Prostor, a bit će ga moguće pratiti i online (platforma Zoom i Facebook stranica udruge Culture Hub Croatia).

Verica Kovacevska je umjetnica rođena u Skopju, a živi u Zürichu. Njezini projekti često omogućuju izravnu participaciju publike i fokusiraju se na probleme unutar urbanog okruženja.

Izlagala je diljem Europe, kao i u SAD-u, Egiptu, Meksiku i na Kubi." - najavljuju organizatori.

Za više informacija posjetite: www.kovacevska.net

Intervencije se izmjenjuju na tjednoj bazi, od 28. veljače do 3. travnja, a na različitim javnim i privatnim površinama u gradu. Cilj je site-specific instalacijama u centru i oko njega prikazati inovativna čitanja grada, te drugačije zamisliti javni prostor Splita i otvoriti ga kao prostor za umjetničko izražavanje i dijalog. Želimo da intervencije posluže kao medij za angažiranje građana u promišljanju svoje okoline i zamišljanju što ona može biti u odnosu na svoju prošlost i budućnost.

 

Ovogodišnje izdanje splitskih Praznina otvoreno je sound art instalacijom Tina Dožića pod nazivom “Sva su kopna, ustvari, otoci. A svi otoci – plove.”, koji se mogao poslušati od 28. veljače do 5. ožujka na adresi Dosud 9 (ispred kafića Tri Volta). U drugom tjednu Praznina, bio je izložen rad “Blowing in the Wind” albanske umjetnice Ledie Kostandini, a koji je bio postavljen na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri. Treći tjedan praznina obilježio je Driton Selmani i njegov rad “Less Laziness” koji je bio postavljen na lokaciji u Dioklecijanovoj palači te u kreativnom hub-u Prostor.

 

Projekt Praznine financijski podržavaju Allianz Kulturstiftung i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.