Ciklus mladih pijanista Allegro maestoso: ARSEN DALIBALTAYAN

U Hrvatskom domu Split u subotu, 12. ožujka u 12 sati održat će se treći u nizu koncerta ciklusa Allegro maestoso  gdje će nastupiti jedan od najperspektivnijih pijanista mlade generacije, Arsen Dalibaltayan. Na programu su djela Haydna, Beethovena. Papandopula i Prokofjeva.

Arsen Dalibaltayan  je rođen 2003. g. u obitelji istaknutih glazbenika, započeo je s učenjem klavira već u dobi od pet godina. Od 2009. do 2016. bio je učenik Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu u razredu prof. Jasne Rebe, a trenutno je student 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Od 2014. godine također je student Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu gdje pohađa majstorske tečaje prof. Milane Černjavske, Claudia Martineza Mehnera i Pavla Gililova. Također je pohađao seminare prof. Grigorija Gruzmana i Natalije Trull.
 
Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste. Dobitnik je prve nagrade na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2013. godine, te je postao apsolutni pobjednik istog natjecanja 2015. i 2017. Osvojio je i apsolutne prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Ars nova u Trstu, 2011., i Citta di Gorizia u Goriziji 2010. i 2014. godine. Pobjednik je međunarodnih natjecanja Mladi virtuozi u Zagrebu, 2012. i 2014., Zlatko Grgošević, 2014. kao i međunarodnih natjecanja za mlade pijaniste EPTA-e u Osijeku 2015. te natjecanja Jurica Murai u Varaždinu, 2016. i 2017.  
Tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim koncertima, smotrama i festivalima kao solist i uz pratnju orkestra. Više puta sudjelovao je na koncertima Memorijala Darko Lukić u Osijeku, koncertima u organizaciji EPTA-e, festivalu Next generation i VP Bank Classic u Bad Ragazu, Švicarska, festivalu Classical Young Stars Concert Series u Beču te na Gala koncertima Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu.
U školskoj godini 2015./2016. Arsen je postigao veliki uspjeh na renomiranom Međunarodnom natjecanju Virtuosi di musica u Usti nad Labemu, Češka, gdje je osvojio prvu nagradu u svojoj kategoriji, posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela J.S. Bacha te postao apsolutni pobjednik cijelog natjecanja. Tim povodom, u studenom 2016. izveo je Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 16, Edvarda Griega sa Simfonijskim orkestrom Usti nad Labema.
Posljednjih godina ostvario je uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Rusiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Lihtenštajnu i Singapuru.