CIRCUS WITHOUT CIRCUS: Hrvatski vizualni umjetnik Ivan Svaguša u Gentu predstavlja istraživanje provedeno s Jorenom de Coomanom

 

4.3. u belgijskom Gentu, u sklopu festivala Smells Like Circus, održava se druga prezentacija istraživanja provedenih kroz projekt CIRCUS WITHOUT CIRCUS.

Hrvatski vizualni umjetnik Ivan Svaguša predstavit će istraživanje provedeno s Jorenom de Coomanom, belgijskim teeterboard akrobatom. Osim Ivana, hrvatsku delegaciju čine Dora Komenda i Petra Najman (cirkuske umjetnice koje sudjeluju u projektu), Veljko Popović (profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu koja je pridruženi partner na projektu) i Ana Nevešćanin (producentica u ROOM 100 kolektivu).

U kolovozu 2021. godine, u Copenhagenu, Joren de Cooman i Ivan Svaguša imali su prezentaciju u kojoj su kombinirali medije suvremenog cirkusa i slikarstva. Ono što ih je kroz ta dva medija intrigiralo je kako privući publiku da budu dio njihove izvedbe, kao i to da na razne načine uhvate i zabilježe kretnju, bilo to crtežom, manipuliranjem publikom i/ili razvijanjem „fabule“ izvedbe do samog vrhunca.

Kako bi se bolje bavili istraživanjem pokreta i odnosa dvaju naizgled sasvim odvojenih medija, zadavali su si razne eksperimentalne vježbe u kojima su sudjelovali oboje istovremeno, a odnosile su uglavnom se na tjelesnu i neverbalnu komunikaciju njihovih tijela koja se kreću na praznim slikarskim podlogama koje su usred tih kretnji ispunjavali crtežom samih kretnji. Odnosi tijela su se temeljili na međusobnom oslanjanju, vješanju, guranju i povjerenju u kojem su ovisili jedan o drugome pritom ostavljajući trag na slikarskoj podlozi.

Nešto slično izvest će u Gentu na festivalu Smells Like Circus, ali s obzirom da se sad njihov rad temelji na istraživanju te naučenim i usvojenim znanjima prezentacija će imati malo drukčiji pristup. No, bit i osnova izvedbe će svakako ostati ista.

Ivanov dnevnik s rezidencije u Copenhagenu možete pročitati ovdje:

https://circuswithoutcircus.eu/residencies/joren-de-cooman-ivan-svagusa/

CIRCUS WITHOUT CIRCUS je trogodišnji interdisciplinarni istraživački projekt namijenjen umjetnicima suvremenog cirkusa i iz svih ostalih umjetničkih područja poput glazbe, filma, plesa, kazališta, dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti itd. Ovaj projekt za cilj ima olakšati prekogranične suradnje, razviti i istražiti međudisciplinarne metode rada i unijeti novu dozu inovativnosti u suvremeni cirkus. 

Nositelj projekta je Circuscentrum iz Genta (Belgija), partneri na projektu su ROOM 100 kolektiv, Metropolis - Københavns Internationale Teater iz Kopenhagena (Danska) i Le Manege de Reims iz Reimsa (Francuska). Pridruženi partneri su Umjetnička akademija iz Splita, Nona Arts Centre iz Mechelena (Belgija), Dynamo Workspace iz Odense (Danska) i Cesare iz Betheny (Francuska).
Projekt CIRCUS WITHOUT CIRCUS sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.
https://circuswithoutcircus.eu/