Cirkus Kolektiv u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže ugošćuje Rogor cirkus iz Slovenije s projektom “Žonglazba”

Cirkus Kolektiv u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže ugošćuje Rogor cirkus iz Slovenije s projektom “Žonglazba”. Prezentacija rada u nastajanju održat će se u petak 28.10.2022. u Beton kinu Doma mladih s početkom u 20:00 sati. Ulaz na izvedbu je besplatan. Izvođači: Thierno Diallo, Eva Zibler, Oton Korošec.

Rogor cirkus u projektu “Žonglazba” stvara glazbu lopticama, čunjevima, kontrabasom i pjevanjem. Zvukove, koje žongleri stvaraju kad im rekviziti padnu u dlan upotrebljavaju se za ostvarivanje ritma koji se izvodi u kombinaciji s kontrabasom i pjevanjem. Kada žongleri ostvare jednomjeran ritam, omogućavaju dobar ritmički temelj za glazbenu kompoziciju koja se ostvaruje pomoću kontrabasa i pjevanja. Cilj je ostvariti ritam u zvučnom i vizualnom smislu, koji može funkcionirati i samo u zvučnoj ili samo u vizualnoj dimenziji.

BIOGRAFIJE:

Thierno Diallo je bas gitarist, kontrabasist, autor glazbe, aranžer, glazbeni producent. Kao autor i izvođač uz glazbeni angažman sudjelovao je u raznim izvedbama plesnih (pokretnih), lutkarskih, cirkuskih, cabaretskih, kazališnih, literarnih te drugih intermedijskih produkcija. Izdao je nekoliko samostalnih albuma, kao i onih grupne produkcije. Surađivao je s brojnim pojedincima i kolektivima. (Su)osnivač je glazbenih grupa Baltazar Big Band, Standart, Orkestrada, -O-, Chopin a la Jazz, lutkovne produkcije Življenje na nitki, Rogor produkcije, cirkuske produkcije Rogor cirkus, pokreta Free Karaoke, mobilnog Jazz kluba Mezzoforte. Vodi glazbene radionice, gdje s metodom nepostojanja greške oslobađa prostor za učenje. Zna pripremiti ukusnu leću i potiče kreativnost u široj zajednici. U produkciji Cirkuški klub Mezzoforte svirat će kontrabas. Izvest će autorske kompozicije, solaže i varijacije na nju.

Eva Zibler je žonglerka lopticama i diabolom. Počela je žonglirati s lopticama prije 10 godina u proljeće kad nije znala što da radi. Godine 2018. završila je međunarodnu školu fizičnog kazališta Jacques Lecoq u Parizu. Ima crni pojas u paralelnom parkiranju te jede kiseli kupus ljeti i zimi. Suosnivačica je cirkusko noiserskog kolektiva MismoNismo, dio je kolektiva Cirkusarne naokrog iz Autonomne Tovarne Rog, cirkuska je pedagoginja u društvu Cirkokrog, suradnica je Cirkusa pri koritu i Cirkuskoga kluba Mezzoforte te povremena suradnica zavoda Bufeto. Pjeva i svira u bendu Ingver in Gverilke. U produkciji Cirkuški klub Mezzoforte Eva će pjevati i ritmički žonglirati s lopticama ili čunjevima.

Oton Korošec žonglira čunjevima i hoda na užetu. Žonglirao je na različitima lokacijama u jesen, proljeće, zimu i ljeto u okolini Črnuča u Ljubljani, ispod nadvožnjaka na autoputu, ispred pošte noću, pored željezničkih šina, na stepenicama i drugdje. Završio cirkusku školu Vertigo u Torinu. Suosnivač je cirkusko noiserskog kolektiva MismoNismo, dio je kolektiva Cirkusarne naokrog iz Autonomne Tovarne Rog, cirkuski je pedagog u društvu Cirkokrog, suradnik je Cirkusa pri koritu i Cirkuskoga kluba Mezzoforte te povremeni suradnik zavoda Bufeto. U produkciji Cirkuški klub Mezzoforte Oton pjeva i ritmički žonglira s čunjevima, a povremeno i lopticama.

Cirkuska rezidencijalna mreža je projekt umrežavanja cirkuskih organizacija na razini Hrvatske, u cilju pružanja potpore cirkuskoj produkciji koja nastaje u lokalnom kontekstu jugoistočne Europe. Putem otvorenog natječaja udruge Cirkus Kolektiv i ROOM 100 iz Splita, Cirkorama iz Zagreba, Prostor Plus iz Rijeke, Čarobnjakov šešir iz Pule i K.V.A.R.K. iz Križevaca otvaraju svoje prostore za umjetničke rezidencije regionalnih cirkuskih umjetnika. Odabiru se umjetnici, umjetnice i kolektivi suvremenog cirkusa i srodnih izvedbenih umjetnosti za rezidencijalnu potporu koja osigurava prostor za rad, organizaciju work-in-progress izvedbe ili gotove produkcije, potrebne tehničke uvjete na izvedbi te medijsku vidljivost. Projekt je namijenjen prvenstveno za regionalne cirkuske umjetnike i otvoren je za sve plesne, glumačke, novomedijske i interdisciplinarne ideje i radove u nastajanju. Na kraju svake održane rezidencije umjetnici izvode javnu prezentaciju rada u nastajanju te dobiju priliku razgovarati s publikom o prezentiranom radu. Cirkuska rezidencijalna mreža u 2022. godini dio je projekta Nacionalne cirkuske platforme koja se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, a sufinancirana je i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.