Culture Hub Croatia: Razgovor s kustosicom u rezidenciji Rossanom Mendes Fonseca

Ovo je prvo izdanje programa Kustos u rezidenciji u Prostoru za koji je Rossana odabrana putem otvorenog poziva. Rossana boravi u Splitu od 4. kolovoza do 1. rujna, a silj rezidencije je upoznavanje lokalnog konteksta i lokalne umjetničke scene kroz organizirane networking sesije i posjete studijima. Po završetku rezidencije, Rossana će organizirati izložbu u Prostoru.

Razgovor s Rossanom održat će se 19. kolovoza s početkom u 19h i bit će prilika da se lokalno stanovništvo, umjetnice_i i kulturne_i radnice_i upoznaju s njezinim radom. (Razgovor će se održati na engleskom jeziku.)

Rossana Mendes Fonseca je umjetnica, kustosica i istraživačica. Od intuicije kao metodologije do određenog pogleda na anakronizam, njezin rad predstavlja pokušaj pisanja slikama. Studirala je fotografiju na Spéos International School of Photography (2010.) i magistrirala umjetničke studije – teorija umjetnosti i kritika na Fakultetu likovnih umjetnosti Sveučilišta u Portu (2011.). Doktorirala je suvremenu umjetnost na Umjetničkom fakultetu Sveučilišta u Coimbri (2024.), s tezom na temu «Percepcija, vrijeme i pamćenje u nastanku fotografije» i knjigom fotografija pod naslovom (e)vidências.

Integrirana je članica Grupe za istraživanje estetike, politike i znanja (Institut za filozofiju Sveučilišta u Portu). Svoje putovanje u CRU Creative Hub započela je kao rezidentna umjetnica 2013., a postala je kustosica izložbenog programa 2017. Njezin umjetnički rad prožima fotografiju mrtve prirode i eksperimentalnu video umjetnost, dok njezina kustoska praksa potiče umjetnike na drugačiji pristup svom radu.

Uz vizualni i tekstualni doprinos CRU-u, uredila je dva broja časopisa Duck Soup i napisala nekoliko članaka za različite platforme. Predavala je u visokom obrazovanju i umjetničkim školama te surađivala s Farfetchom u oblastima Copywriting, Image QC, Product Styling i Photography.

"Kustos-in-Residence u Prostoru bit će sjajna prilika za uronjenje u splitsku kreativnu zajednicu i kustos kolektivne izložbe koja integrira moje umjetničko iskustvo iz Porta s talentima lokalnih splitskih umjetnika. Volim učiti iz Prostorove umjetničke prakse i da se uključim u njegovo kulturno okruženje. Također sam željan podijeliti vlastita kreativna nastojanja i istražiti različite perspektive kustosiranja kroz temu "Odstupanja", nastojim okupiti skupinu umjetnika voljnih izazvati svoje uobičajene medije, teme ili. pristupa, doprinoseći dinamičnom i provokativnom kolektivu."


 

Rezidencija je podržana od strane programa Culture Moves Europe.