Danas počinje zadnji Platformat prije početka obnove Doma mladih Split!

Od utorka do subote, od 8. do 12. listopada, u splitskom Domu mladih održat će se jedinstveni festival nezavisne kulture u Splitu - PLATFORMAT - koji će ove godine doživjeti svoje dvanaesto izdanje.

Zadnji je ovo Platformat prije nego Dom mladih Split krene u višegodišnju obnovu, pa organizatori, Platforma Doma mladih, pozivaju svih da se pridruže ovoj proslavi nezavisne kulture Doma mladih i Splita uz brojne interdisciplinarne, umjetničke, edukativne i zabavne programe.

Festival će se otvoriti u utorak u 17 sati izložbom iz arhiva Doma mladih te izložbom radova iz Redakcije koja kontinuirano printa materijale, plakate, torbe, majice, letke i ostalo u tehnici sitotiska, te fanzin Beta Vulgaris, a potom će svi imati priliku sami otisnuti svoj festivalski ceker u tehnici sitotiska. Aktivnost je to koja uvijek privuče veliki broj sudionika jer osim što svi mogu dobiti svoj festivalski ceker, svi mogu i naučiti više o ovoj tehnici tiskanja.

Iz programa treba istaknuti radionice koje će voditi predstavnici islandske organizacije Reykjanesbaer Krafti Fjolbreytileikans, a koji također rade u društveno-kulturnom centru za mlade. U srijedu 9.10. održat će se radionica/okrugli stol pod nazivom “Kakav Dom želimo?” koja ima za cilj prikupiti što više informacija od različitih dionika, uključujući mlade korisnike, članove udruga koje djeluju unutar i izvan Doma mladih, zaposlenike i kreatore programa. Kroz različite metode, kao što su igra i grupni rad, sudionici će iz svojih specifičnih pozadina zajedničkim snagama pokušati odgovoriti na pitanja o željama i potrebama za idealnim društveno-kulturnim centrom za mlade. Ova radionica poslužit će kao izvor informacija i temelj za drugu radionicu, koja će se održati u petak, 11.10. pod nazivom “Preživimo zajedno”. Drugi dio tematske radionice/okruglog stola bavit će se tematikom preživljavanja. Kako olakšati tranziciju, te kojim mehanizmima održati zajednicu, unaprijediti programe i umreženost, te nastaviti rad centra koji u nadolazećem periodu gubi svoju bazu, odnosno Dom. Osim vodstva radionica, gosti s Islanda će podijeliti svoja iskustva i znanja, predstaviti rad svog centra, ali i dati neke vrlo korisne upute o financiranjima kroz europske projekte, što je izuzetno bitan faktor u radu ovakvih ustanova. Radionice su otvorene za svih i sudjelovanje je besplatno, ali se potrebno prijaviti.

U četvrtak 10.10. ne propustite jedinstveni glazbeno-plesni performans poznatog splitskog benda RØLØ i plesača iz plesne udruge "Tiramola". Na Platou ispred Doma mladih čekuje vas čarolija glazbe i plesa koji se stvaraju u trenutku, na licu mjesta. Svi zaljubljenici u pokret pozvani su pridružiti se, bilo kao aktivni sudionici ili promatrači.

Što se tiče glazbenog programa, izdvajamo još platformaški “Zvjerinjak”, koji će se održati u petak, 11.10. s glazbeno-vizualnim-poetskim-kvir performansom Jasmina Mahmića - ”My Boyfriends Who Have Never Met“ (MBWHNM). Platformat će se završiti uz najstariji program kluba Kocka -“ZloSTavljanje” - koji se održava već 20 godina, a nastupaju bendovi Annexed, Zimogroz, Buzzsaw i Krlja.

Cijeli program PLATFORMATA pogledajte u nastavku.

PROGRAM

UTORAK 8.10.
17h Arhiv Doma mladih, izložba - Ulica
17h Radovi iz Redakcije, izložba – Ulica
17h Chill zona ft Keti – Ulica
18h Participativna radionica sitotiska – Redakcija
20h Retrospektiva filmova Branka Karabatića – Klub Kocka

SRIJEDA 9.10.
17h Arhiv Doma mladih, izložba - Ulica
17h Radovi iz Redakcije, izložba – Ulica
17h Chill zona ft Pištolj Pero – Ulica
17h Kakav dom želimo, okrugli stol – Beton kino
21h Ex-yu – Klub Kocka

ČETVRTAK 10.10.
17h Arhiv Doma mladih, izložba - Ulica
17h Radovi iz Redakcije, izložba – Ulica
18h RØLØ meets Tiramola live, impro jam – Plato
19h Tisak i kokteli – Plato
20h Chill zona ft Kućna glazba - Klub Kocka
20h DOM, izložba – Galerija Kluba Kocka

PETAK 11.10.
17h Arhiv Doma mladih, izložba - Ulica
17h Radovi iz Redakcije, izložba – Ulica
17h Chill zona ft Mystery DJ - Ulica
17h Dani otvorenih vrata - Skate Park Kolo
18h Preživimo zajedno – Razred
19h NMG@PRAKTIKA_Marianna Nardini: Shut in, izložba – Dom mladih
20h Kviz – Mala scena
21h ZVJERINJAK_Jasmin Mahmić: My Boyfriends Who Have Never Met – Klub Kocka

SUBOTA 12.10.
17h Arhiv Doma mladih, izložba - Ulica
17h Radovi iz Redakcije, izložba – Ulica
17h Dani otvorenih vrata - Skate Park Kolo
17h Chill zona ft Keni - Plato
17h Bazar – Plato
17h Rasadi se, razmjena biljaka - Plato
17h Popravljaonica – Plato
20h Sisters with transistors, filmska projekcija - Amfiteatar
21h Zlostavljanje, koncert – Klub Kocka

Sve dodatne informacije možete pronaći na web stranicama pdm.hr idom-mladih.org te na društvenim mrežama Platforme Doma mladih.

Platformat se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita. Platformu Doma mladih podržava Zaklada Kultura nova

__

Platforma Doma mladih je zagovaračka platforma na lokalnoj razini - neprofitna, nestranačka i participativna inicijativa za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih/za mlade. Članice Platforme Doma mladih su Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno umjetničko udruga Uzgon, Mavena – 36 njezinih čuda, Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, Platforma 9.81 – institut za istraživanja u arhitekturi, Kolektiv Style Force – udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Udruga za suvremeni ples i pokret Tiramola, Pričigin, Skateboard klub Kolo, Underground Society, Momentum, Permakultura Dalmacija, Studio ¾ i Jedna mladost.