Danas starta 16. izdanje Pričigina – najdražeg festivala pričanja priča

Nakon što su prethodna dva izdanja festivala bila održana u rujnu (2021. i 2022.), iz organizacije su ove godine odlučili Pričigin vratiti na pripadajuće datume u ožujku i nastaviti pandemijom prekinutu tradiciju. Tradicionalno, Pričigin ostaje vjeran i prostoru amfiteatra splitskog Doma mladih (MKC-a) kroz koji je, tijekom godina, prošlo na tisuće vjernih posjetitelja, pažljivih slušatelja i iskonskih zaljubljenika u priču i pripovijedanje. Ono što je novost, jest da je ovogodišnje izdanje test za novo, hrabro rukovodstvo – Maju Vrančić (izvršnu direktoricu festivala) i Patriciju Horvat (umjetničku direktoricu). Njima su pričiginsku palicu s povjerenjem predali tandem Petar Filipić i Renato Baretić koji su godinama uspješno gradili festival, a njihovo povjerenje valja opravdati. Po svemu sudeći to će i biti tako, jer ovogodišnji program donosi brojne sjajne teme i izvanredne goste.

Prvu večer festivala publika će tako imati priliku čuti hrvatske spisateljice i spisatelje koji na temu ”Više nego jučer, manje nego sutra”, a svoje priče o inflaciji pričat će Sanja Baković, Lidija Deduš, Siniša Pavić, Andrija Škare, Davor Špišić i Marina Vujčić, uz uvijek izvrsnu moderaciju Patricije Horvat. Nakon inflacijskih priča, slijedi iznimno iščekivana autorska večer Amire Medunjanin – ”Sevdah kao priča u pjesmi” – uz moderaciju Borisa Dežulovića. Već u trenutku objave ovogodišnjeg programa interes je bio doista ogroman, i nitko ne sumnja da će se u Domu mladih prvu večer tražiti mjesto više. Program počinje u 19 sati i traje do 22 sata, nakon čega je za prijatelje Pričigina predviđen Pričiginski party uz DJ-a Duplu u klubu Kocka.

Kako ispred organizatora poručuje Viktoria Šižgorić Zorić, producentica festivala i voditeljica odnosa s javnošću, sve je spremno da otpočne još jedna fešta od priče i pripovijedanja. Pričigin ide dalje i to nam je svima najvažnije. Program je kao i uvijek izvrstan i šarolik, tako da vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe. Naš festival ima doista poseban odnos sa svojom publikom i vjerujemo da nema potrebe posebno naglašavati i pozivati ljude da dođu, jer svi znamo da će doći i da će nam biti predivno kao i svih ovih godina. Mi jedva čekamo sutrašnje otvorenje i da nas sve ponese ta ogromna ljubav i neopisivo pozitivna energija koja nas svaki put uvjeri da je Pričigin ovom gradu neophodan i da sav naš trud ima smisla zbog ljudi koji nas prate godinama, koje ni kiša, ni bura, ni snijeg ni oluja, nikada nisu spriječili da dođu u Dom mladih i podijele s nama predivne trenutke, kazala je.

Ulaz na sve programe festivala je BESPLATAN, a svi koji nisu u mogućnosti pratiti festival u amfiteatru Doma mladih, imaju mogućnost pratiti Pričigin uživo putem LIVE STREAM-a na službenom youtube kanalu.

(ŠESNAESTI) FESTIVAL PRIČANJA PRIČA „PRIČIGIN“
Split 2023.

Amfiteatar Doma mladih (MKC)

Prvi dan, utorak, 21. 3. 2023.

● 19.00: Otvaranje Šesnaestog Pričigina + Hrvatske spisateljice i spisatelji pričaju: „Više nego jučer, manje nego sutra“, priče o inflaciji
Gosti: Sanja Baković, Lidija Deduš, Siniša Pavić, Andrija Škare, Davor Špišić, Marina Vujčić
Vodi: Patricija Horvat

● 20.45: „Sevdah kao priča u pjesmi“ – autorska večer
Gošća: Amira Medunjanin
Vodi: Boris Dežulović

● 22.00, Klub Kocka: Pričiginski party, DJ Duple

Drugi dan, srijeda, 22. 3. 2023.

● 19.00: Lijepa vaša: „Sram me i stid bilo!“, priče o… hm, kako da vam kažem…
Gosti: Đorđe Gregović (CG), Nikola Kuprešanin (HR), Aleksandar Prokopiev (MAK), Nenad Škaljac (HR), Goran Vojnović (SLO)
Vodi: Kruno Lokotar

● 20.30: „Ajte vi, svitu, lipo doma“, priče turističkih vodiča
Gosti: Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić, Ivica Profaca
Vodi: Katja Grcić

Treći dan, četvrtak, 23. 3. 2023.

● 19.00: „Sa Zagrebačke gore nikad ne vidi se more“, priče namjernih Trećićana
Gosti: Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić, Igor Tomljenović
Vodi: Renato Baretić

● 20.30: „Kako prodati bijele bubrege“, PR-ovske priče
Gosti: Željko Erceg, Krešimir Macan, Ankica Mamić, Jerko Trogrlić, Gordan Turković
Vodi: Jasen Boko

Četvrti dan, petak, 24. 3. 2023.

● 19.00: Splitske spisateljice i spisatelji pričaju: „Zemljo, otvori se“, priče o blamaži
Gosti: Marijo Glavaš, Aleksandra Kardum, Siniša Kekez, Miro Morović, Boris Škifić
Vodi: Edi Matić

● 20.30: „Radujte se, narodi“ – autorska večer
Gost: Rade Šerbedžija
Vodi: Ivica Ivanišević

Peti dan, subota 25. 3. 2023.

● 10.00: Dječji Pričigin: „PriČAgin“
Mjesto: Gradska knjižnica Marka Marulića, Središnjica

● 12.00: „Moglo je i svršit gore“, Hommage Miljenku Smoji
Gosti: Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Siniša Reljić, Željko Rogošić
Vodi: Herci Ganza
Mjesto: Oštarija u Viđakovi’