Diploma Milka Trnina Operi HNK Split

Prestižnu Diplomu „Milka Trnina“ za 2013. godinu dobili su Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split i Zbor Umjetničke akademije iz Splita za zajedničku izvedbu Devete simfonije u d-molu Ludwiga van Beethovena. U organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika nagrada je sinoć u Koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu uručena Vesni Čotić, vršiteljici dužnosti intendanta splitskog Kazališta.

Nagrađeni je projekt izveden na sceni HNK Split 18. Svibnja 2013. Pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija kao solisti nastupili Orkestar i Zbor Opere HNK Split, te Zbor splitske Umjetničke akademije, a kao solisti sopranistica Valentina Fijačko, altistica Terezija Kusanović, tenor Branko Robinšak, te bas Luciano Batinić.

Godišnja „Nagrada  Milka Trnina„ ustanovljena je 1958. godine i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dodjeljuje je za izuzetno umjetničko dostignuće i muzička kreacija u prethodnoj sezoni. Nagrade „ Milka Trnina „  za 2013. godinu dobili su skladatelj Zoran Juranić,dirigent Ivan Repušić i pijanist Srđan  Čaldarović.

Stručni žiri za 2013. godinu, u sastavu Pavle  Dešpalj, predsjednik žirija,  Vlatka  Oršanić, Katarina  Krpan, Tonči Bilić, Anđelko  Krpan, Milko Pravdić  i Prerad Detiček, predsjednik HDGU, odluku o dodjeli Diplome Milka Trnina obrazložili su slijedećim riječima:

Udružene snage solista: Valentine Fijačko, Terezije Kusanović, Branka Robinšaka i Luciana Batinića, Orkestra i Zbora HNK u Splitu te članova Zbora Umjetničke akademije u Splitu, predvođene sigurnom rukom maestra Lorisa Voltolinija, privukle su u splitski HNK, 18. svibnja 2013. nezapamćen broj slušatelja. Uoči primitka Republike Hrvatske u Europsku uniju brojni su se splitski glazbenici okupili nakon čak četiri desetljeća u izvedbi 9. simfonije u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena. Našavši se pred nimalo jednostavnom zadaćom i velikim izazovom, ugledni dirigent s međunarodnom karijerom, Loris Voltolini, sugestivno je i s jasnom vizijom vodio izvedbu, u kojoj su podjednako angažirani bili svi članovi izvođačkoga korpusa, a osobito uvjerljiv i dobro usklađen bio je kvartet solista. Sudeći po reakcijama javnosti i nesvakidašnjim ovacijama publike, bio je to jedinstven umjetnički doživljaj koji je nesumnjivo Ansamblu HNK u Splitu poslužio kao poticaj za ostvarenje budućih ciljeva i osvježio standardni repertoar. Stoga se za iznimno umjetničko ostvarenje i suradnju na tome respektabilnom projektu, s ciljem poticanja i podrške sličnima, glazbenicima dodjeljuje Diploma Milka Trnina za 2013. godinu.