Direktor FMFS-a: Teško je izdvojiti favorite ovogodišnjeg programa

Do našeg dragog Festivala mediteranskog filma Split ostala su još samo dva dana, a u gradu se već neko vrijeme sve vrti oko njegovog približavanja. Susrećeš ljude na ulici i razgovore završavaš sa “Vidimo se na festivalu za koji dan!” ili “Šta ćete doć gledat na festival? Nemojte kući iza filma, proćakulat ćemo uz dobru muziku...”.

Iz perspektive direktora FMFS-a, Alena Munitića, mladog čovjeka i entuzijasta koji se u organizaciju filmskog festivala upustio kao pravi filmofil, stvari baš ovih dana izgledaju ipak malo drukčije i nimalo ležerno. No, upravo zbog takvog stava prema poslu koji ima, mi iz godine u godinu dobivamo sve bolji i sadržajem primamljiviji festival o kojem savršeno jasno govore puna gledališta iz večeri u večer, makar usred radnog tjedna! Porazgovarali smo s Alenom o festivalu, filmovima i izazovu organizacije koji ni nakon šest održanih veoma uspješnih festivala nije ništa manji.

Dva dana su do sedmog FMFS-a. Pokretač ste priče koja je u ovako kratkom vremenu zaživjela sa Splitom i Splićanima. Je li sve spremno, i što vam u ovih par dana prije festivala zadaje najveću glavobolju?
- Tradicionalno i ove dane neposredno pred Festival najveće glavobolje zadaje konstantno praćenje vremenskih prognoza - nekoliko njih, ali za sada se čini da ćemo i ove godine imati sreću s vremenom. Što se ostalih stvari tiče, većinom je sve spremno - filmovi su stigli ili putuju prema nama, počele su već prve tehničke probe, počela je pretprodaja ulaznica itd. Već smo uhodani tim tako da su ovi zadnji dani priprema detalja.

Koliko je teško svake godine imati kvalitetan program, s obzirom da ste zemljopisno ograničeni? Jer zasigurno ima boljih i lošijih godina u kinematografiji Mediterana?
- Kroz povijest festivala imali smo programski boljih i lošijih godina, ali uvijek smo osigurali zaista najbolje i najnagrađivanije filmove mediteranske regije, a publici smo otkrivali i neke nove autore. Kroz cijelu godinu gledam filmove, putujem na neke velike i važne festivale poput onih u Veneciji, Berlinu i Rotterdamu i uvijek postoji ta mala bojazan u vezi pronalaska dovoljnog broja jako kvalitetnih filmova kojima ćemo nadmašiti prethodnu godinu. Ove godine po mom mišljenju imamo najjači program do sada, ali s obzirom da smo svih ovih godina uvijek osigurali skoro sve naslove koje smo htjeli, vjerujem da ćemo i u budućnosti opet prvi doći do nekih naslova.

Postoji li neki film kojeg ove godine nemate u programu iako ste ga silno željeli imati?
- Da, ove godine smo jako htjeli prikazati talijanski film “Velika ljepota”, ali kupljen je za distribuciju i još u ožujku je igrao u kinima. To je film koji kao da je napravljen za Ljetno kino Bačvice i sigurno ga preporučam svim filmofilima koji ga nisu gledali.

Koji filmovi su forte ovogodišnjeg FMFS-a?
- Nikada mi nije bilo teže izdvojiti filmove iz programa kao ove godine - Trg i Omar s nominacijom za Oscara su zaista klasa za sebe, potom imamo izraelski igrano animirani film Kongres s Robin Wright u glavnoj ulozi, novi film Romana Polanskog Venera u krznu, te dva velika španjolska hita Velika španjolska obitelj i Život je lakši zatvorenih očiju. U kinoteci nismo nikad imali jači program - drame Ranjena i Neznanac na jezeru su jako dobri filmovi... Kad tome svemu dodamo kratke filmove i popratne programe, jasno je da teško mogu izdvojiti samo neke filmove.

Po objavi rezultata natječaja za kulturu Grada Splita, FMFS je uz Playdramu izašao kao financijski pobjednik. Što mislite da je kod Vijeća presudilo u odluci da vam poveća sredstva?
- Svih ovih godina FMFS konstantno raste, jasno je da rast košta i nešto više novca, a da smo sve to tijekom zadnje četiri godine uspijevali paralelno sa smanjenim iznosom gradskog novca. Ovaj festival radimo zbog publike i publika nam to i vraća jer veliki dio naših prihoda čine prodane ulaznice. Novo Vijeće je prepoznalo naš projekt, mi smo se trudili napisati što kvalitetniju prijavnicu, a do sada smo uvijek imali i uredne financijske izvještaje te poslovanje. Siguran sam da svi ti faktori zajedno te, naravno, rast i naši planovi za budućnost su bili ono čime smo zaslužili dobiti porast od 30.000 kn u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno sredstva su značajno smanjena Split film festivalu. Njegov direktor članove Vijeća optužio je za nepotizam, a FMFS nazvao cajkom. Što nedostaje FMFS-u da bi po kriterijima g. Karabatića prestao biti smotra i postao festival? Zbog čega uporno ignorirate njegove javne prozivke?
- Ne želim komentirati odluke Vijeća zbog kojih su drugom festivalu smanjena sredstva. Ja ne mogu znati kakva je bila ta prijavnica, ali bilo kakve optužbe o nepotizmu su smiješne. A za ove druge komentare te vaše pitanje o ignoranciji javnih prozivki najbolje govore naši rezultati. Bilo koji poznavatelj filmske kulture gledajući naš program sigurno neće zaključiti kako je riječ o cajkama.

Ove godine Festival uvodi novo treće kino? Koliko FMFS može rasti s obzirom na ograničen budžet? Koji su planovi za bližu, a koji za dalju budućnost?
- Svake godine dajemo maksimum truda da napravimo što više stvari za što manje sredstava. Tu ključnu ulogu ima cjelogodišnji rad i niz partnera, pokrovitelja i sponzora bez kojih FMFS nikada ne bi bio moguć i kojima smo jako zahvalni što godinama prepoznaju naš projekt. O budućnosti ćemo više razmišljati na jesen, ali moja velika želja je da ojačamo edukativne programe Festivala.

FMFS organizira i projekt revitalizacije kino repertoara u Dalmaciji - Kino Mediteran?
- Sigurno mogu reći da će u bližoj i daljoj budućnosti taj projekt rasti, razvijati se i širiti na nove sredine s tendencijom da što više naših gradova domaćina dobije redovni kino program kroz čitavu godinu kao što je to trenutno slučaj s Lastovom i Hvarom. Na taj način Festival nadilazi granice samog grada i postaje važan projekt na razini naše regije.


Sve o programu 7. Festivala mediteranskog filma Split, koji uključuje brojne projekcije na čak tri lokacije, edukativni program i fešte, možete naći na www.fmfs.hr. Što je ostalo za reći osim - vidimo se od 6. do 14. lipnja na FMFS-u!