Dodijeljene bijenalne nagrade HNK Split

U spomen na 6. svibanj 1893. dan, kada je otvoreno kazališno zdanje u kojem i danas djeluje Hrvatsko narodno kazalište Split, taj je dan proglašen Danom HNK Split. Uoči tog dana, rođendana splitskog kazališta, dodjeljuju se nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja. Nagrade nose imena istaknutih umjetnika čiji su rad i život obilježili Kazalište i grad u kojem ono djeluje, a dodjeljuju se za ukupan doprinos Kazalištu i za umjetnička ostvarenja u dvije protekle kazališne sezone.

 O nagradama je odlučivalo povjerenstvo koje je radilo u sastavu: Marija Tudor, ravnateljica GKL Split, predsjednica Povjerenstva, Jure Bučević, ravnatelj Opere HNK Split, Ilir Kerni, ravnatelj Baleta HNK Split, Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split i Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića

Nagrada ''Ante Marušić'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi Hrvatskog narodnog kazališta Split

Antonija Teskera, operna solistica, sopranistica
Antonija Teskera je dugogodišnjim radom u Operi HNK Split, počevši od opernog  zbora pa sve do glavnih  solističkih uloga pokazala i dokazala da se sustavnim radom polako ali sigurno ostvaruje napredak u veoma zahtjevnom pozivu opernog pjevača. U sezonama 2020./2021. i 2021./2022. debitirala je kao Santuzza u operi CavalleriaRusticana Pietra Mascagnija te kao Sestra Angelica u istoimenoj operi GiacomaPuccinija.

Nagrada''Marko Fotez'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami Hrvatskog narodnog kazališta Split

Snježana Sinovčić Šiškov, prvakinja Drame HNK Split
Snježana Sinovčić Šiškov u posljednje je dvije sezone igrala u čak četiri dramske premijere, uvijek u zapaženim ulogama, a jednu je predstavu (Francuzicu Ilije Zovka) i režirala zajedno s kolegom Trpimirom Jurkićem. Sve su te predstave (uz Francuzicu to su i U malu je uša đava, Usidrene i 55 kvadrata) omiljene na repertoaru i igrane su na brojnim festivalima i gostovanjima. Snježana Sinovčić Šiškov, u svojim najkreativnijim glumačkim godinama, glumica je za koju se bez ikakvog pretjerivanja može reći da nosi repertoar svog matičnog kazališta i u svaku kreaciju unosi žar igre i zrelost glumačkog umijeća pa nema sumnje da, ma koliko se isticala u ove dvije sezone, njezin doprinos splitskom HNK ovim sigurno ne završava. Takvo glumačko iskustvo jasno pokazuje da su najvažnije i najbolje glumačke godine tek pred njom.

 

Nagrada ''Ana Roje'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta Split

Aaron Kok, solist Baleta HNK Split
Aaron Kok rođen je 1995. u Sydneyu, u Australiji. Baletno obrazovanje započeo je na McDonald CollegePerforming Arts u Sydneyu, a nastavlja ga 2012. u Nizozemskoj na Dutch National BalletAcademy. Početkom 2017. dolazi u angažman Baleta HNK Split predstavljajući ga u najboljem svjetlu i izvan matične pozornice na uglednim međunarodnim manifestacijama ( Benefiz Gala u Münchenu, Tanzwoche Dresden i dr.). Pleše u cjelokupnom baletnom repertoaru HNK Split, gdje se u sezonama 2020./2021. i 2021./2022.  posebno ističe u ulozi Siegfrieda (Petar Iljič Čajkovski: Labuđe jezero), te kao Pierre Gringoire i Dvorska luda u Pugnijevom baletu Esmeralda. Debitirao je i kao koreograf i postavio cjelovečernji balet Venatus / Migrations.

 

Nagrada ''Ivo Tijardović'' za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split

Albina Rahmatullina, prvakinja Baleta HNK Split
Danas, kao baletni majstor i asistent koreografima u raznim baletnim produkcijama, prenosi svoje dugogodišnje iskustvo na mlađe plesače.

U svom dugogodišnjem umjetničkom radu kao solistica i prvakinja baleta donosila nam je vrhunske kreacije kako u klasičnom tako i u modernom izričaju.Surađivala je s istaknutim hrvatskim i svjetskim koreografima, te je ostvarila brojne kreacije koje su ostavile dubok trag na baletnoj sceni Kazališta i grada Splita. Također je i uspješno predstavljala Balet HNK Split na gostovanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Nagradu ''Ana Roje'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta Split dobiva u sezoni 2004./2005.

Uz ples, bavi se i edukacijom mladih plesača u Baletnom studiju pri HNK Split kao pedagoginja i voditeljica.

Nagrada''Rudolf Bunk''za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn

Karel i Josef Čapek: Kukci… zaustavljena priča., u režiji Saše Anočića
Kukci… zaustavljena priča., kazališno je iskustvo s kojim se u scenskoj umjetnosti rijetko susrećemo: dva tjedna prije premijere izgubili smo tragičnom smrću redatelja Sašu Anočića. Ansambl predstave, iako shrvan činjenicom gubitka redatelja s kojim su tako dobro radili, odlučio je, ponesen energijom zajedništva stvorenom u radu na predstavi, Kukce dovesti do kraja, napravivši tako najbolji hommage pokojnom redatelju.

Zbog kompletnog vizualnog identiteta predstave kojeg su uz redatelja oblikovali scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Barbara Bourek, autorica videoprojekcija Nikolina Kuzmić i oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, ali i zbog iskazanog duha kazališnog zajedništva povjerenstvo je odlučilo ovoj predstavi dodijeliti Nagradu ''Rudolf Bunk''. Na taj način ostavština Saše Anočića na simboličan način spaja se s onom koja je ostala iza velikog njemačkog slikara i scenografa koji je obilježio poslijeratni vizualni identitet splitskog HNK, a čije ime nagrada nosi.

FOTO: Matko Biljak