Dođite na 3. Ženijalne dane

I ove će se godine u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača u neovisnim kinima diljem Hrvatske održati Ženijalni dani, filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Treći Ženijalni dani održavaju se od 7. do 12. ožujka i na kino platna donose tri filmska ostvarenja koja ne smijete propustiti. U programu ove godine sudjeluje 25 gradova i 28 neovisnih kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.

„Poslastica“ trećih Ženijalnih dana je kultni klasik Federica Fellinija 8 1/2 iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Ovaj „najbolji film ikada snimljen o snimanju filma“ (R. Ebert) govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota.

Prema riječima pok. dr. Ante Peterlića, velikana hrvatske filmske teorije i kritike, 8 1/2 je „originalan, složeno strukturiran, izražajno vrlo bogat, s autorovim specifičnim darom zapažanja, film je bio gotovo aklamacijski prihvaćen, posebno stoga jer je u razdoblju trijumfa autorskog filma upozorio na mogućnosti autorova izravnijeg komuniciranja s publikom i u mediju igranog filma. Fellini je tim djelom postao 'redatelj superzvijezda'“.

Na programu su i dva premijerna, suvremena naslova – domaći Trampolin i francuski Sve što dolazi (L’avenir).

Dugometražni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin, film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, probija povjerenje i iz podržavajućeg i nježnog prelazi u mračan i nasilan. To je film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović.

Sve što dolazi djelo je mlade francuske redateljice Mie Hansen-Løve za koji je ovjenčana Srebrnim medvjedom za najbolju režiju na Berlinaleu, a brojni kritičari uvrstili su film među najbolja ostvarenja u 2016. godini. Govori o Nathalie, profesorici filozofije u srednjoj školi u Parizu. Strastveno radi svoj posao i obožava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju. Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život.

Treće Ženijalne dane Kino mreža organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, a odvija se u 28 neovisnih kino dvorana:

Art-kino Croatia - 8.-11.3.
Art-kino Metropolis MSU u Zagrebu
Centar za kulturu Čakovec - 10.-14.3.
Gradsko kino Sinj
Kino 30. svibnja - Pučko Otvoreno Učilište Daruvar - 8.3.
Kino EUROPA - 8.-12.3.
Kino Gorica - POU Velika Gorica - 8.3.
Kino Karaman - Ekran Split - 7.-9.3.
Kino Marof - Kulturni Centar Ivan Rabuzin - 11.3.
Kino Mediteran Bol
Kino Mediteran Hvar
Kino Mediteran Imotski
Kino Mediteran Jelsa
Kino Mediteran Komiža
Kino Mediteran Lastovo
Kino Mediteran Omiš - Festival mediteranskog filma Split
Kino Moslavina Kutina - 11. i 12.3.
Kino Pazin - 8. 3.
Kino Pobjeda Metković - 7.3.
Kino Samobor - 7.-9.3.
Kino Slatina - 8. i 9.3.
Kino Sloboda - Kinematografi Dubrovnik - 8.3.
Kino Urania - Kinematografi Osijek
Kino Valli
Kino Velebit - 8.-10. 3.
Kino Zabok - 8. i 9.3.
Kinoteka Zlatna vrata - 8.3.
MM centar - Kratke slike, Kultura promjene - 10.3.

Detalje o rasporedu projekcija moći ćete pronaći na Facebook stranici Kino mreže te na web i Facebook stranicama vašeg kina.