Dodjelom nagrada završen ovogodišnji 15. FMFS

Dodjelom nagrada najboljim filmovima sinoć je u Ljetnom kinu Bačvice zatvoren 15. Festival mediteranskog filma Split, koji se s nikad više filmova koji su prikazani na nikad više lokacija vratio u "staro normalno".

Prema odluci Žirija mladih, u kojima je bilo osam članova projekta "Budi kino producent", Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz natjecateljskog programa mediteranskih filmova osvojila je Nina Violić za "Baci se na pod".

- Zbog kreativnosti i inovativnog koncepta pronalaska objektivne istine i njezinog odnosa s ljudskom prirodom, kroz moćnu i uvjerljivu glumu. Fantastično prikazana razorna moć subjektivnog gledanja na priču, kao i dubinu intime, koliko radosne toliko i teške ako nismo iskreni jedni prema drugima - stoji u obrazloženju žirija, koji su posebno priznanje dodjelili španjolskoj redateljici Charloti Peredi za film "Piggy".

Nagradu publike za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran osvojio je Marokanac Al Hadi Ulad Mohand za "Život mi dobro pristaje".

U natjecateljskom programu hrvatskih kratkometražnih filmova "Ješke" žiri u sastavu Ewa Bojanowska (New Europe Film Sales), redatelji Marko Dješka i Natko Stipaničev, te Vlado Ercegović voditelj Kinoteke Zlatna vrata, Udicu Festivala za najbolju "Ješku" i nagrada od 15.000 kuna dodjelili su filmu "Carpe Diem" redatelja Filipa Antonia Lizatovića, umjesto kojeg je nagradu preuzela producentica Maja Gros.

- Zbog vještog poigravanja s dinamikom koja manervrira pažnju gledatelja, komičnih odnosa među likovima, te satiričnog prikaza izazova turističke sezone - obrazložio je svoju odluku žiri "Ješki", koji su posebno priznanje dodjelili kratkom filmu "Ne pogađa svaka" Marka Dugonjića.

Udica Festivala za najbolji scenarij filma osvojio je Šimun Šitum za "Sprovod", a istom redfatelju i filmu pripala je i nagrada publike.

- Film veoma jake, ali suptilne emocije, vješto i koncizno nam prikazuje duboke obiteljske odnose autentične ovom tvrdom balkansko-mediteranskom kraju - obrazloženo je priznanje za "Sprovod.

Prema glasovima publike Udica Festivala za najbolji međunarodni kratkometražni film idu u Španjolsku, filmu "This is not my mom" kojeg potpisuje Lavier Loarte.