Dokumentarni film “Turizam!” Tonća Gaćine uvršten u natjecateljski program prestižnog festivala u Švicarskoj

Opservacijski dokumentarac o domaćem turizmu, “Turizam!”, mladog splitskog autora Tonća Gaćine, uvršten je u natjecateljski program Visions du Réela, jednog od najvažnijih svjetskih festivala dokumentarnog filma. Festival se održava jednom godišnje od 1969. godine u Nyonu u Švicarskoj i ove godine će u konkurenciji prikazati 120 filmova iz cijeloga svijeta.

Turizam! je zabavan i mahnit prikaz masovne histerije ljetne sezone, film koji iz perspektive začuđenog promatrača otkriva skriveni nadrealizam potrošačkog društva.

Na šaljiv način, kroz 51 minutu, film slijedi fragmente različitih priča s hrvatskog Jadrana. Tisuće turista dolaze u prenapučena mjesta na obali uživati u moru, vrućini, zabavi i hrani, a brinući se za njih, maštoviti pojedinci održavaju turistički aparat na životu. Mali, slabo vidljivi ljudi, u nadi za zaradom svim snagama i nadasve maštovito pružaju razne usluge svojim gostima. Dok jedni love i uzgajaju ribu, drugi je pripremaju, a treći pak zabavljaju goste… Životni ciklus kao da ne prestaje; lica, identiteti, emocije i ostaci nadilaze mjesta i lokacije.

Svoju premijeru Turizam! je imao na 12. izdanju festivala ZagrebDox, a projekcija u švicarskom Nyonu, u nedjelju 17. travnja, u natjecateljskom programu srednjeg metra Visions du Réela ujedno je i međunarodna premijera.

Uz režiju filma, Tonći Gaćina potpisuje scenarij i kameru, montažu Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Martin Semenčić. Uz Gaćinu, snimatelji su bili i Jure CukarToni Mijač te Boris Poljak. Glazbu potpisuju Jure Buljević i Bartol Modrić, a mix zvuka Ivan Zelić. Grafički dizajn potpisuje  Ana Vuko. Poducent je Tibor Keser. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.

Tonći Gaćina rođen je 1983. u Splitu. Završio je studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video, potom je diplomirao filmsku i televizijsku režiju, smjer Dokumentarni film, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je filmova Pape (2010), Šta bi bilo… (2009), 22:22 Split-Zagreb (2008), Nasljeđa (2010) i Vatra! (2012). Radi kao redatelj, snimatelj i asistent kamere i dugogodišnji je dopredsjednik  Kino kluba Split.