Dokumentarni vikend u Ljetnom kinu Bačvice: premijere filmova i gostovanja redateljica

Ljetno kino Bačvice i ove sezone postaje mjesto druženja filmaša s publikom, a ovog petka i subote najavljene su dvije splitske premijere odličnih dokumentaraca čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove.

Redateljica Tihe K. Gudac filmom ''Žica' daje još jedan uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovaj put u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u dolini rijeke Kupe, donesenima pod izgovorom izbjegličke krize,  a čijim je posljedicama ustvari najviše izložena malobrojna zajednica žitelja na granici Hrvatske i Slovenije. ''Žica'' je drugi film redateljice Tihe K. Gudac , za kojeg je na ZagrebDoxu nagrađena priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a na Bačvicama se prikazuje 3. lipnja u 21:30 sati.

U subotu je splitska premijera dokumentarnog filma ''Veće od traume'' autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, u kojem prate grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Katica, Marija, Ana i Đurđica protagonistice su koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose svoje životne priče. Ovaj hrabri dokumentarac premijerno je prikazan na ZagrebDoxu 2022. gdje je dobio nagradu publike za najbolji film, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio čak četiri nagrade. Nakon projekcije održat će se i Q&A s redateljicom Vedranom Pribačić.