Drugi dan Pričigina otvorili regionalni pisci

Sinoć je amfiteatru Doma mladih nastavljen program ovogodišnjeg izdanja Pričigina. Već tradicionalno, druga pričiginaška večer otvorena je gostovanjem autora iz regije, a pred prepunim gledalištem na temu ''Lijepa vaša: 'Sram me i stid bilo!' Priče o... hm, kako da vam kažem…'' svoje su priče ispričali Nikola Kuprešanin, Aleksandar Prokopiev, Đorđe Gregović, Goran Vojnović i Nenad Škaljac. Moderatorska palica, isto tako tradicionalno, bila je u rukama prekaljenog veterana Pričigina, uvijek sjajnog Krune Lokotora. Temat je otvorio Nikola Kuprešanin pričom sa snimanja dokumentarca o Kurdima, Aleksandar Prokopiev donio je u Split dašak Makedonije kroz priču o ''maalama'', crnogorski pisac Đorđe Gregović dirnuo je srce publike iskrenom pričom o razlici srama i stida, dok su Goran Vojnović i Nenad Škaljac izazvali salve smijeha pričama o ljubičastom Renault Cliju i mukama po punk putovanju.

Priče turističkih vodiča ''Ajte vi, svitu, lipo doma'' moderirala je Katja Grcić, a sesiju je otvorila sjajna Tina Biluš, turistička vodičica iz Šibenika s pričom o madam Dumi Franić, jednoj lampi i damama noći. Svoja su iskustva s gostima podijelili i Ivica Profaca, Leo Nikolić, Danijela Matijević, Dino Ivančić i Lana Iljadica, koja je publiku doslovce dovela do suza od smijeha. Očekivano, tema turizma, sezone i putešestvija vodiča pokazala se kao pun pogodak i nepresušan izvor dobrih priča, što su potvrdile i reakcije publike.

Program Pričigina nastavlja se danas, u isto vrijeme i na istom mjestu, te od 19 sati slušamo priče „Sa Zagrebačke gore nikad ne vidi se more“, priče namjernih Trećićana,  a uz moderaciju Renata Baretića, priče pričaju gosti Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić i Igor Tomljenović. Nakon Baretića i gostiju, od 20:30 slušaju se PR-ovske priče, a „Kako prodati bijele bubrege“, doznat ćemo od Željka Ercega, Krešimira Macana, Ankice Mamić, Jerka Trogrlića i Gordana Turkovića, uz moderaciju Jasena Boke.


Smoje mijenja lokaciju

Zbog tehničkih zahtjeva posljednji program Pričigina, posvećen Miljenku Smoji, održat će se u kavani Lvxor na Peristilu, u 12 sati u subotu 25. ožujka 2023. Zahvaljujemo posjetiteljima na razumijevanju i očekujemo ih u subotu u gradu.

Organizatori podsjećaju da je ulaz na sve programe festivala BESPLATAN, te da svi koji nisu u   mogućnosti pratiti festival u amfiteatru Doma mladih, imaju mogućnost pratiti Pričigin uživo putem live streama na službenom youtube kanalu.

FOTO: Maja Prgomet