FantaSTikon slavi 10 godina postojanja

Udruga F&ST po deseti put organizira FantaSTikon, trodnevnu konvenciju fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike, na splitskom FESB-u od 15. do 17. ožujka 2024. godine.

Desetljeće FantaSTikona će se obilježiti izložbom vizuala grafičkih umjetnica Kristine Bilote i Josipe Šarić, koje su, svaka po pet godina, volonterski izrađivale fantastične vizualne identitete za sve dosadašnje konvencije. Uz vizuale ćemo postaviti i izložbu fotografija i probir najskandaloznijih biltena, a za sve posjetitelje smo pripremili i prigodni (i nagradni) lov na blago.

Na desetoj konvenciji proslavit će se i 20 godina postojanja Aratona, kapitalne trilogije hrvatske spekulativne fikcije o kojoj ćemo razgovarati s njenim autorom, doajenom hrvatskog SF-a i počasnim gostom 10. FantaSTikona Oliverom Franićem.

Uz Franića, počasni gost je i profesor emeritus na International Centre of Theoretical Physics i profesor na Ludwig-Maximilians Sveučilištu u Münchenu prof. dr. sc. Goran Senjanović, veliki svjetski fizičar elementarnih čestica, koji će nam govoriti upravo o svom području, a posebno o misterioznim neutrinima, milijarde i milijarde kojih prolaze kroz vas dok ovo čitate.

Poseban gost je Ed Barol, nagrađivani i međunarodno objavljivani šibenski pisac SF-a (i još ponečeg), koji će nam predstaviti svoj novi, transhumanistički SF roman "Boja neba". Uz Olivera Franića, dr. sc. Ivicu Vilibića i dr. sc. Mladena Šolića, Barol će sudjelovati u panel raspravi o tome treba li prilagođavati čovjeka okolini ili okolinu čovjeku (transhumanizam vs. teraformiranje). Na sličnu temu predavanje će održati Zoran Vukšić iz udruge Permakultura Dalmacija, koji će pokušati odgovoriti na pitanje trebamo li uopće stvarati novu Zemlju.

Sa zagrebačkog FER-a nam dolazi poslijedoktorska istraživačica i asistentica dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira koja će predstaviti autonomni višerobotski sustav za operacije nadzora i intervencije na moru, nagrađen u veljači ove godine na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju.

Kao i uvijek, FantaSTikon nudi bogat književni program. Uz već spomenute Franića i Barola, ugostit ćemo Srebrenku Peregrin koja će pripovijedati narodne priče na temu teraformiranja, ali i predstaviti nastavak svojih fantasy romana o Frini, kurtizani u usponu. Tanja Radman će predstaviti novu zbirku kratkih priča “Hipnagogija”, a Vedran Mavrović, koji je i sam nagrađivani pisac i ilustrator, će održati uvodni tečaj slikanja vodenim bojama.

Sa splitskog FESB-a će nam se pridružiti doc. dr. sc. Vjekoslav Tvrdić u jedinstvenom spoju strojarstva i književnosti, s radionicom pisanja “Elementi strojeva i steampunk”.

Marko Fančović, dugogodišnji predavač na većini konvencija u Hrvatskoj i okolici, će govoriti o stoljeću majstora fantasyja Roberta E. Howarda, tvorca Conana barbarina. Posebno nam je drago ponovno ugostiti izv. prof. dr. sc. Josipa Ćirića s predavanjem “Tolkien enciklopedija – mreža, fantastika i worldbuilding” te splitskog maturanta Marka Mamića koji će predstaviti svoj fantasy roman “Zakletva povratka”.

Uz predstavljanje nove zbirke kratkih priča koju šestu godinu objavljujemo povodom FantaSTikona, te uvijek atraktivno cosplay natjecanje i nagrađivane cosplayere ND cosplay i Bendershield cosplay kao suce, nudimo i bogat izbor društvenih igara za slobodno igranje, nagradne kvizove (GTQ se vraća s osvetničkim žarom!), radionice i misterioznu aukciju.

Sve informacije možete pronaći na www.fantastikon.com te Facebook i Instagram profilima Udruge F&ST i FantaSTikona.