Fast Forward: Edi Radan

U utorak, 10. lipnja u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe Edija Radana započinje ovogodišnji ciklus izložbi pod nazivom Utorkom u Galeriji - Fast Forward.

Projekt je pokrenut 2012. prema konceptu muzejskog savjetnika Bože Majstorovića i akademskog slikara Vedrana Perkova. Riječ je o svo­jevrsnoj suradničkoj platformi osmišljenoj s namjerom poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložaba javnosti su se predstavili studenti Umjetničke akademije u Splitu. Kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzeli su studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu su imali mentorsku potporu svojih profesora, a Galerija umjetnina im je na raspo­laganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Ukratko, studentima srodnih fakulteta pružena je pri­goda da na konkretnom poslu neposredno surađuju i da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim radom.

Zahvaljujući projektu Utorkom u Galeriji - Fast Forward zaživjela je neformalna, ali učinkovita međuinstitucionalna suradnja. Program je, naime, realiziran u suradnji s kolegama s Umjetničke akademije u Splitu i Odsjeka za povijest umjetnosti splitskog Filozofskog fakulteta. Tijekom protekle dvije godine svoje radove je izložilo dvadeset mladih umjetnika, a u kustoskom poslu se okušalo isto toliko mladih povjesničara umjetnosti. Tiskana su i dva zajednička kataloga.

I ove godine planirano je deset izložbi i tiskanje kataloga. U prvom turnusu od 10. lipnja do 7. srpnja javnosti će se predstaviti pet mladih umjetnika i povjesničara umjetnosti: Edi Radan i Anđelko Mihanović, Ida Skoko i Tomislav Poljanec, Igor Zdunić i Vanda Franičević, Luka Radica i Dorja Bulog te Ivana Kevo i Petra Dajak. Izložbom pod nazivom Suza sunca prvi se predstavlja Edi Radan.