Festival neobičnih obitelji otvorio dva natječaja

Novopokrenuti festival suvremenog cirkusa „Festival neobičnih obitelji“ poziva suvremene cirkuske umjetnike iz regije da se prijave na dva otvorena natječaja za sudjelovanje u prvoj ediciji festivala koja će se održati od 16. do 19. travnja 2020. godine.

Do 6. ožujka 2020. u 16:00 otvoreni su natječaji za prijavu predstava suvremenog cirkusa koja će biti izvedena na festivalu i prijavu predstava / performancea / projekata u nastajanju koji će biti predstavljeni kroz formu pitch-sessiona.

Organizator festivala, međunarodno nagrađivani i priznati suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100, nakon 10 godina rada na produkciji i distribuciji predstava i performansa i 5 godina programiranja HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus, koji je do sada ugostio 45 međunarodnih cirkuskih umjetnika na više od 30 različitih programa, pokrenuo je festival s ciljem okupljanja umjetnika i publike željne visoko kvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostor Doma mladih u Splitu poslužit će kao mjesto stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i one nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značajem, žanrovima i trendovima.

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnici samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života. Svojim nazivom ovaj Festival prepoznaje složenost i intimnost svakodnevnih ljudskih odnosa te želi otvoreno razgovarati o svim različitim aspektima životnih odabira koje na kraju od svih nas čine „cirkusante“ u vlastitim okruženjima.

Na prvom izdanju Festivala nastupa 7 kolektiva iz 6 zemalja – Francuske, Švedske, Španjolske, Izraela, Grčke i Hrvatske. Program Festivala biti će objavljen 16. ožujka 2020.

Prijave umjetnika/kolektiva s prebivalištem u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji su prihvatljive.
O rezultatima natječaja prijavitelji će biti obavješteni emailom najkasnije do 13. ožujka 2020.