Filip Opačić izlaže u galeriji Praktika

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladihu Splitu, Ulica slobode 28,  21. travnja u 20 sati otvara se izložba Filipa Opačića naziva Split People. U svom lutanju i promatranju Filip, koji je u Split došao na studij iz Kanade, u nama svima poznatoj svakodnevnici, svojim svježim pogledom otkriva ponavljanje. Ponavljanje koje je Benjamin ustanovio kao kod moderne, u smislu reprodukcije i demokratizacije umjetničkog djela, ovdje postaje prepoznatljiv element kako svakodnevnice tako i same strukture autorskih video radova. Izložba je realizirana u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

O RADU 
“Zanima me upotreba filma za ispitivanje koncepta ljudskog individualizma na djelu u kulturnom sistemu. Fokusirajući se na repetitivnu prirodu čovjekova ponašanja film povezuje pojedince te tako postaje jedna vježba sistematiziranja ponašanja. Raščlanjujući elemente grada i ljudi koji u njemu žive, na kadrove i ponavljanja, želim pokazati sve što čini grad.” izjava je kojom Filip Opačić, autor izložbe Split People, sam sebe svjesno postavlja u poziciju promatrača grada, te koja njegovom radu daje dokumentarni predznak. Kao takvog, autora možemo smjestiti u dugu povijesnu liniju flâneura - radoznalog promatrača koji još od vremena Baudelairea luta gradom s ciljem vlastita ispunjenja i realizacije, ali i stvaranja nečeg novog. I kao što Benjaminov flâneur postaje ključ za razumjevanje modernog grada, tako Filip danas u gradu traži vizualne kodove razumijevanja suvremenosti. U svom lutanju i promatranju Filip, koji je u Split došao na studij iz Kanade, u nama svima poznatoj svakodnevnici, svojim svježim pogledom otkriva ponavljanje. Ponavljanje koje je Benjamin ustanovio kao kod moderne, u smislu reprodukcije i demokratizacije umjetničkog djela, ovdje postaje prepoznatljiv element kako svakodnevnice tako i same strukture autorskih video radova. Uspostavljajući vezu između stvarnosti i samog medija kojem autor pristupa, rad nadilazi tradicionalnu kroniku i dokumentaristiku te postaje komentar suvremenosti, (suvremenosti same) uvelike uvjetovane upravo medijima kojima o njoj progovaramo. U tom smislu uvodni rad naglašava mogućnost manipulacije prostora i vremena koje danas omugućuje medij videa. Na taj način uspostavlja se kod čitanja izložbe. Taj kod, kroniku jednog prostora, naočigled predstavljenog u radu Split People, odvaja od prostornih i vremenskih referenci. Kroniku zamjenjuje  beskonačno ponavljanje sadašnjosti u kojoj protagonisti postaju bezvremenim subjektima suvremenosti, upravo onakvim kakvim svi postajemo pod utjecajem sveprisutnog medijski simuliranog iskustva. 

Izloženi radovi nastali su u sklopu kolegija Umjetnost u kontekstu 1 i 2 koje drži izv. Prof. Sandra Sterle te Filmska i video fotografija koju drži viši predavač Mirko Pivčević na diplomskom studiju Filma i videa Umjetničke akademije u Splitu. 

O AUTORU
Filip Opačić rođen je 1991. godine u Karlovcu, a 1995. preselio je u Ontario u Kanadi. Pohađao je program Media Fundamentals na Koledžu Sheridan te je stekao diplomu preddiplomskog studija filma na Sveučilištu Brock. Radeći u mediju filma i fotografije svoje radove je prikazao na mnogim festivalima u Ontariju. Trenutno je student diplomskog studija Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Prethodna godina prva je godina što je Filip živio u Hrvatskoj za duži period nakon što je kao djete odselio. Trenutno živi u Splitu.