Filmovi Hrvatskog filmskog saveza dostupni online

U nastojanju da svim ljubiteljima filma i široj javnosti olakša boravak u zatvorenom, Hrvatski filmski savez pokrenuo je online videoteku na kojoj korisnici mogu pogledati filmove nastale u produkciji HFS-a. 

Za sada, ponuđeno je 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova za besplatno gledanje. Za gledanje su dostupni -  dobitnik Zlatne arene, film Damira Čučića "Pismo ćaći" koji je hibridna forma dokumentarnog i igranog filma. Temelji se na stvarnim događajima, ali je strukturiran kao dugometražni igrani film. Radnja se bavi odnosom oca i sina, odnosno preciznije, njihovim problemima u komunikaciji. 

Tu je i cijenjena "mediteranska trilogija" Borisa Poljaka ("Splitski akvarel", "Autofocus", "Oni samo dolaze i odlaze") za koju portal Dokumentarni.net kaže:  “...prvotno nisu mišljeni kao trilogija, no svejedno čine umjetnički impresivnu cjelinu u kojoj svaki idući dio mijenja i produbljuje značenja onog prethodnog. Poljak je apostol čistog filma, neumoljiv u svojoj predanosti formi koja diktira sadržaj, a ne obrnuto.”

Dostupni su filmovi Zdravka Mustača ("Martinac", "Noćas", "Blizine") i dokumentarni filmovi Nevena Hitreca ("Ovrha", "Riba ribi grize rep"). zapaženi kratki igrani film Josipa Lukića - "Minjojna njanjonja" koji je o Antunu kojem, kao i svakom normalnom trinaestogodišnjaku, mlađi brat ide na živce.

 Popis zaključuju eksperimentalni filmovi Ivana Faktora i dokumentarni film "Dom" Zdenka Jurilja.

Videoteci će se u sljedećem razdoblju dodavati i novi naslovi.

Videoteku možete pronaći na linku - https://videoteka.hfs.hr/