Findread - splitski povratak knjigama

Nakon velikog zatvaranja knjižara u gradu prije nekoliko mjeseci, opći dojam je kako za knjige nema mjesta u Splitu. Pravi splitski dišpet je proradio u maturantima IV. gimnazije „Marko Marulić“, Ivanu Benutiću i Barbari Jurić, koji su odlučili pokrenuti stranicu za distribuciju knjiga bez izdavača za „fizički oblik“ i lansirati je u nedjelju, 15. listopada 2017. u 17 sati. Stranicu su nazvali Findread (http://findread.cf/?i=1) i o njoj smo popričali s Ivanom.

 

Što je Findread?

Findread je stranica, portal gdje će mladi pisci moći reklamirati svoje knjige, a publika će moći pronaći najnovija izdanja domaćih i stranih autora koji se inače nemaju mogućnost reklamirati. Također će direktno sa stranice moći knjigu naručiti, ali i pronaći recenziju o njoj, kao i provjeriti koliko dobro rangira, dakle, te knjige će prije postavljanja na stranicu biti provjerene. Čitav servis će biti besplatan za sve korisnike.

 

Po čemu se razlikuje od jako popularne stranice Goodreads?

Goodreads se ne bazira samo na neovisnim, indie piscima, već i na bogatijima koji imaju velike mogućnosti raznih oblika reklamiranja. Kada pristupite Goodreadsu, najčešće iskaču već dobro promovirani pisci s plaćenim oglasima, a mi s Findreadom želimo doći do pisaca koji su inače teško dostupni i za koje se ne čuje. Također ćemo piscima omogućiti opciju prodaje djela preko Amazon-a.

 

Znači li to da je Findread fokusiran na nezavisnu scenu?

Tako je, na nove, mlade pisce s manjim budžetom, bez izdavača i velikog ulaganja u reklame.

 

Koje izmjene Findread donosi u komunikaciji među izdavačima, piscima i čitateljima?

Svaka objava na Findreadu će imati sistem za rangiranje u obliku zvjezdica, kao i sve veće stranice. Također će se na svaku knjigu moći napisati komentar i ostaviti recenzija na koje će pisac i drugi čitatelji moći odgovoriti.

 

Koja skupina je primarno ciljana ovom stranicom?

Najviše mladi autori i mladi čitatelji.

 

Kako ćete doći do njih u početku?

Preko čitateljskih grupa na Facebook-u, preko poznanstava, klubova i preporukom „od usta do usta“.

 

Kako i kada je nastala ideja za ovu stranicu?

Prošlu zimu sam razgovarao s kolegicom Barbarom Jurić koja mi je pokazala Facebook grupu u kojoj preko 3000 pisaca razmjenjuju knjige i pokušavaju se probiti u zatrpanoj grupi bez ikakvog filtera i strukture. Tako smo došli na ideju kako bi bilo dobro napraviti portal namijenjen isključivo tome. Nismo znali ni kako se rade stranice, pa smo i to naučili. Narednih 6 mjeseci sam učio izrađivati stranice, a na ovoj radim 5 mjeseci.

 

Imaš li pomoć?

Jako malu. Pomogle su mi Andrea Tomić, autorica iz Đakova koja je izradila sve slike koje ćete moći pronaći na Findread-u, kao i njene izvrsne knjige, i Barbara Jurić koja mi je prva ukazala na potrebu za ovakvom stranicom i uz mene je cijelim putem.

 

Kako će izgledati proces registracije i korištenja stranice?

Uobičajeni format za registraciju: ime i prezime, šifra i e-mail. Moći će se dodati povezice na društvene mreže koje će se kasnije pojavljivati biografijama na stranici ispod svake objave. Također će se svaka knjiga objavljena na Findreadu pojaviti i na Facebook stranici Findreada.

 

Kako ćete organizirati vođenje stranice, društvenih mreža i cijele komunikacije s korisnicima?

Podijelit ćemo se. Ja ću voditi stranicu i bitne stavke vezane uz nju, Barba je zadužena za marketing, a Andrea će preuzeti dizajn.

 

Osim na službenoj stranici, Findread možete pratiti na njihovim Facebook (https://www.facebook.com/FindReadPage/) i Instagram stranicama (https://www.instagram.com/findreadinsta/).