FINELINE - izvedba rada u nastajanju finske skupine suvremenog cirkusa LUMO COMPANY u Amfiteatru Doma mladih

U sklopu Artist in residence programa udruge Cirkus Kolektiv gostuje finska cirkuska skupina Lumo Company sa svojom produkcijom suvremenog cirkusa "Fineline" , čiji je naziv gruba metafora za traženje ravnoteže unutar prirodne neravnoteže stalnog kretanja.

Izvedba rada u nastajanju će se održati u petak, 18.11.2022. u 20.00 sati u Amfitetru Doma mladih u Splitu.

Ulaz na izvedbu je besplatan.

Link na FB event:

https://www.facebook.com/events/459303386340750


O PREDSTAVI:
Rad se bavi istraživanjem ravnoteže kroz tri aspekta – glazbeni aspekt, fizički aspekt pokreta na žici i fizički aspekt pokreta na podu. Produkcija se oslanja na osjećaj za ravnotežu dvoje finskih cirkuskih umjetnika i jednog pijanista.

Komad iz perspektive cirkuskih tehnika prikazuje ples na čvrstoj žici, balansiranje, traženje konačne ravnoteže predmeta i samopouzdanje i oklijevanje koje može biti prepoznato u svakom koraku. Gotovo opsesivno traženje ravnoteže će pokrenuti jednako izvođača i gledatelja na propitivanje osnovne ideje ravnoteže uma.

U predstavi se koristi rotirajuća samostalna žica, zbog čega je izvedba moguća i na mjestima koja nisu opremljena za ovu cirkusku disciplinu. Ova dodatna dimenzija rotacije omogućuje eksperimentiranje sa samim fizičkim zakonima ravnoteže i daje gledateljima nove mogućnosti za tumačenje.
UMJETNICI O METAFORAMA U PREDSTAVI: 
“Prikaz ravnoteže u svojoj krajnjoj liniji je tanka čelična žica. Ravnoteža znači stalnu potragu za ravnotežom. Ravnoteža je zapravo izvan ravnoteže. Nakon što se nađemo u situaciji van ravnoteže, dogodi se trenutak slobode u kojem smo slobodni istražiti novo stanje - stanje izvan ravnoteže i to je ono što čini balansiranje i život najzanimljivijim. Iako postoji svijest da nikad ne možemo pronaći savršenu ravnotežu na žici, nastavljamo sebe izazivati stalnim kretnjama i tako se nastavljamo kretati kroz neravnotežu. Žica se koristi kao promjenjivi element. Fizička ravnoteža i uravnotežen život se podjednako preispituju.”

Lumo Company je kompanija suvremenog cirkusa osnovana 2015.godine s potrebom za stvaranjem inovativne i ekspresivne umjetnosti. Fizički i vizualni izričaj je snaga i izvor njihovog  rada. Kombiniranjem cirkuskih vještina, pokreta i različitih umjetničkih formi se stvaraju visokokvalitetne vizualne izvedbe koje otkrivaju obilje načina na koje ljudi komuniciraju.

___

Gostovanje se odvija u sklopu Artist in residence programa udruge Cirkus Kolektiv koji pruža

prostornu i tehničku podršku umjetnicima u kreaciji novih predstava te istovremeno formira lokalni program suvremenog cirkusa u vidu produciranja i distribucije umjetnosti te stvaranja prilika za edukaciju.

 

Program je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko – dalmatinske županije.