Fjodor Feđa Klarić u fotoreporterskoj Kući slavnih

U sklopu 12. svečane dodjele nagrada za najbolje radove hrvatskih fotoreportera snimljene u protekloj godini, Zbor fotoreportera Hrvatske dodijelio je i priznanja za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu. A Splićanima će posebno biti zanimljivo da je počasnim članom Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva postao naš Fjodor Feđa Klarić.

Fotoreporter Feđa Klarić rođen je 28. srpnja 1946. godine u Splitu gdje završava osnovnu školu i klasičnu gimnaziju „Natko Nodilo“ te pohađa Pravni fakultet.

Tada, na poziv ondašnjeg urednika, danas uvaženog akademika Davorina Rudolfa, dolazi u „Slobodnu Dalmaciju“, gdje od 1971. do 2011. godine provodi cijeli svoj radni vijek. Zanat fotoreportera i potrebno  iskustvo prvo je ispekao u gradskoj rubrici, koju je tada vodio Miljenko Smoje, već tada novinarski autoritet ne samo u Splitu nego i šire.

Uistinu, od Miljenka Smoje, legende hrvatskog novinarstva, Feđa Klarić nije mogao naći boljeg učitelja i mentora. Pod njegovom paskom stječe osobiti senzibilitet gradskog fotoreportera, posebno odanog životnoj, dakle life-fotografiji, kojoj je vjeran punih 40 godina, dakle do samog umirovljenja. Značajnu ulogu u njegovom formiranju ima i fotoreporter Danilo Kabić, također legenda našeg novinarstva.

Feđino fotoreportersko oko ni danas ne miruje tako da ga se još uvijek može zateći ne samo na svim važnijim događajima u gradu i drugdje već i u svakodnevnom životu, neprestano prisutnog svjedoka gradskog vrenja na pjaci, rivi i ulicama. On je i kao kao fotoreporter naprosto svuda gdje se događa svakodnevni život, punokrvan i prepun osobitih senzacija koje inspiriraju i provociraju pozornost.

 

Njegova živa i sveprisutna kamera ne registrira samo događaje već i lica, pa tako nastaju serije fotografija, sabranih u izložbama i fotomonografijama „Face s pjace“, „Luka“, zatim „Pazar i peškarija“, "Riva" „Smoje u 69 poza“, "Splitski đir ljubavi", itd.

Ujedno, Klarić je osobito aktivan i kao već petnaestak godina predsjednik Fotokluba Split, koji u svojoj 100. godišnjoj aktivnosti ima niz zapaženih rezultata te okuplja niz značajnih umjetnika ali i intelektualaca širokog spektra. Izlagao je u brojnim gradovima: Zagreb, Kotor, Mostar, Sarajevo, Beograd, Ljubljana, Leipzig, Beč.

Također, Fotoklub i Feđinom zaslugom ima i jedinu foto-galeriju u Hrvatskoj s oko 25 izložbi godišnje, koja je od prošle godine odlukom Ministarstva kulture proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.

Za svoj novinarski rad Feđa je odlikovan Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a dobitnik je i prestižne novinarske nagrade Zlatno pero za 1991. godinu. 2013. je dobio nagradu Slobodne Dalmacije za životno djelo "Joško Kulušić".

Foto: Feđa Klarić