FMFS dovodi kino u Judino drvo

Festival mediteranskog filma Split od ovog tjedna postaje dio međunarodne inicijative "KineDok" koja za cilj ima stvaranje alternativne distribucijske mreže za dokumentarne filmove, a koji se prikazuju u što raznovrsnijim prostorima koji nisu standardna kina.

Hrvatski partner u projektu financiranom od strane Kreativne Europe je producentska kuća Restart documentary, a lokalni partner uz Festival mediteranskog filma Split je i klub "Judino Drvo" u kojem će se besplatne projekcije nagrađivanih filmova održavati jednom mjesečno tijekom cijele godine.

Restart će u sklopu projekta organizirati i nekoliko gostovanja autora dokumentaraca kako bi potaknuli diskusiju s publikom nakon prikazivanja filma.

Prvi film iz programa je češki dokumentarac "Sugar Blues", a na rasporedu je već ove srijede 22. travnja u 21 sat. Ulaz je besplatan!

Ovogodišnji osmi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 5. do 13. lipnja u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata, nakon čega počinje četvrta sezona projekta "Kino Mediteran" koji uspješno revitalizira kino programe diljem otoka i obale u više od 20 gradova.


 

Program "KineDok": SUGAR BLUES, Andrea Culkova, Češka, 78min
Srijeda 22. travnja u 21 sat, klub "Judino drvo"


Redateljica trenutno pati od trudničkog dijabetesa i iznenada se mora odreći rafiniranog šećera. Pati od apstinencijske krize i shvaća koliko je to doista teško. Šećer je posvuda; od peciva, preko gotovih jela,  do piva. Nalazi se u konzerviranom povrću, čipsu i kobasicama, čak i u cigaretama, kao i u reklamama i politici.

Redateljica istražuje kakav je utjecaj višestoljetne konzumacije šećera na pojedince i društvo. Otkrila je golemu moć koju je ovaj bijeli prah imao kroz povijest, do današnjeg dana. Otkrila je poveznice između mentalnih i bihevioralnih poremećaja te pretjerane konzumacije šećera.

Film miješa znanstvenu opservaciju i socijalni dokumentarizam s nekim dokumentarnim situacijama iz stvarnog života.