FMFS kino premijere ove zime dovodi u teatar

Hrvatsko narodno kazalište Split i Festival mediteranskog filma Split u novoj kazališnoj sezoni započinju suradnju s programom Kino u teatru koji će se održavati jednom mjesečno. 

Program počinje splitskom premijerom nagrađivanog hrvatskog filma "Samo kad se smijem", u srijedu 22. studenog u 22h, koja će se održati uz gostovanje redateljice Vanje Juranić, producentice Ane Grbac te glumaca Stipe Radoje i Filipa Radoša.

Ova snažna drama premijerno je prikazana u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, gdje je Tihana Lazović osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu te Nagradu Kino mreže – mreže hrvatskih neovisnih kinoprikazivača.

Tina (Tihana Lazović) živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Intendant HNK Split Vicko Bilandžić naglasio je kako mu je čast što HNK Split može konkretno, infrastrukturno pomoći najboljim nezavisnim inicijativama koje su se dokazale u Splitu:
- FMFS to definitivno jest, a mi smo pronašli kino termin nakon naših izvedbi i ovom suradnjom pružili gledateljima priliku da gledaju najzanimljivije filmske naslove u ambijentu teatra.  

- Tijekom ovog programa publici ćemo pripremiti 7 posebnih filmova za koje smatramo da kao Festival trebamo "baciti svjetlo". Filmovi su to koji bi inače bili na FMFS-u, ali zbog vremena distribucije ili nekih drugih okolnosti nisu u našem glavnom terminu. Ovo nam je sjajna prilika da jednom mjesečno imamo lokaciju za filmska druženja, a zahvalan sam HNK-u Split koji nas je pozvao na suradnju u programu Kino u teatru, izjavio je Alen Munitić, umjetnički direktor Festivala mediteranskog filma Split. 

Ulaznice su dostupne na blagajni i na webu Hrvatskog narodnog kazališta Split.