FMFS objavio program, ulaznice rezervirajte već sada!

Šesti Festival mediteranskog filma Split predstavio je danas u splitskoj Galeriji umjetnina svoj glavni filmski program, te brojne popratne sadržaje, koji će se održavati od 8.-15. lipnja. Festival koji je u prvih pet godina postao najposjećenija kulturna manifestacija pod Marjanom, otvorit će u subotu 8. lipnja španjolski film "Snjeguljica" koji oduševljava na festivalima diljem svijeta, a u Splitu će imati svoju hrvatsku premijeru. Riječ je o drami Pabla Bergera koja je na španjolskoj filmskoj nagradi Goyi osvojila čak 10 nagrada, uključujući one za najbolji film i scenarij, a poznatu junakinju braće Grimm koja je u ovom slučaju toreadorica, maestralno je odglumila Maribel Verda.

Ovječana s brojnim nagradama i nominacijama, na FMFS stiže izraelska "Obećana nevjesta" debitantski film scenaristice i redateljice Rame Bursthein, "Velika noć" koja je u Cannesu osvojila posebnu nagrada žirija, te "Uspavana ljepotica", poznatog talijanskog redatelja Marca Bellocchia, koji je za ovaj film dobio posebno priznanje na Veneciji. Na programu je i "Putovanje s Molierom" novi film Philippe Le Guaya, redatelja popularnog filma "Žene sa šestog kata" s poznatom glumačkom postavom u kojoj su Fabrice Luchini, Lambert Wilson i Maya Sansa, ali i novi film francuske redateljice Valerie Donzelli, vesela i zabavna komedija "Ruka u ruci".

Među filmovima dugog metra nalazi se i turski film "Čistilište", španjolski hibrid dokumentarca i fikcije "Pošast", "Tuđi svijet" koji je dobio nagradu za mir na Ovogodišnjem Berlinaleu, ali i "Vječni povratak Antonisa Paraskevasa" debitantski film prikazan na FORUMU Berlina, čija ga redateljica Elina Psykou dolazi osobno predstaviti.

Splitsku premijeru na FMFS-u će imati hrvatski film "Gangster te voli" koji stiže s nagradom publike ZagrebDoxa, a izvan konkurencije će se prikazati filmovi dviju članica žirija dugometražnog programa. Srpska redateljica Maja Miloš predstaviti će svoj "Klip" koji je na Rotterdam Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji film, a prikazat će se i "Zimsko čudo" redateljice Željke Sukove. Treća članica, ove godine kompletno ženskog žirija, je Elma Tataragić selektorica Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji festival zatvorit će dva omnibusa. "Zagrebačke priče vol. 2" biti će prikazane kao izvrstan primjer na koji način Zagreb Film Festival i Propeler film promoviraju kratku formu, te omnibus "Košnice", u sklopu kojeg je jedan od pet filmova rad Igora Šeregija, redatelja prošlogodišnjeg pobjedničkog kratkog filma "Životinjsko carstvo".

 

Svoj osvrt na ovogodišnji program dao je direktor FMFS-a Alen Munitić.
- Financijske prilike nam ove godine nisu dozvoljavale značajnije širenje, tako da je Festival ostao otprilike u istim okvirima kao i prošle godine. Nadamo se uspješnijoj suradnji s novom gradskom vlašću i vjerujemo da bismo uz kvalitetniju suradnju mogli ovaj Festival u godinama ispred nas podignuti na još veci nivo. Imamo strašno puno mogućnosti, prilika i entuzijazma, ali za dobiti ono najbolje iz filmske industrije neophodan je novac. Usprkos svemu, ograničen budžet se nije odrazio na kvalitetu programa niti na produkciju i organizaciju ovogodišnjeg FMFS-a. Glavna novost je da smo se odlučili kratke filmove iz domaće konkurencije prikazivati prije dugometražnih filmova, jer želimo povećati popularnost ove filmske forme koja to itekako zaslužuje. Izuzetno me veseli što je više od pola filmova iz ovogodišnje konkurencije "Ješke" ili snimano u Dalmaciji ili su autori Splićani - kazao je Munitić, najavivši novost i kod rezervacije ulaznica, koje će se od ove godine moći rezervirati putem web stranice fmfs.hr.

Cijena ulaznica je ostala ista kao i dosadašnjih godina, 20 kuna za filmove u 19:30 sati u Kinoteci "Zlatna vrata", te 25 kuna za filmove u 21:30 sati u ljetnom kinu "Bačvice". Besplatne su projekcije iz kratkometražnog programa u 17 sati, te glazbeni dokumentarci iz programa "Movie in groovie" u 18 sati.

Nultog dana Festivala, u petak 7. lipnja u 21:30 sati na samoj plaži Bačvice FMFS časti Splićane i njihove goste besplatnom projekcijom filma "Danak anđelima" britanskog redatelja Kena Loacha, idealnog filma za opuštenu večer i gledanje sa zidića, ležaljki i ručnika. Najava je to budućnosti FMFS-a, jer u planu je pokretanje novog popratnog programa nazvanog "Lanterna" u sklopu kojeg će se prikazivati hit filmovi zemalja van mediteranskog bazena.

Festival mediteranskog film Split i ove godine će nastaviti 'živjeti' tijekom cijelog ljeta diljem Dalmacije, jer u sklopu projekta "Kino Mediteran" dio filmova iz svog programa šalje na turneju.
- Prošle godine je ovaj mali pilot projekt FMFS-a napravio pravu revoluciju po Dalmaciji. Obišli smo 12 gradova, otvorili vrata mnogih kina koja su već godinama napuštena, te u njih privukli preko 6000 posjetitelja. Osjetili smo da zaista radimo nešto izuzetno s obzirom na pozitivne reakcije i zahvale ljudi koji su bili sretni što ne samo da imaju opet kino u svom gradu, pa makar na 3 dana već i na tome što im nismo donijeli američke filmove. Mnoga djeca iz tih gradova po prvi put upravo na Kino Mediteranu su se susrela sa kinom, a zanimljivo je da su gotovo polovica naših posjetitelja strani turisti. Uz sve prošlogodišnje gradove, priključili su nam se Šibenik, Trogir i otok Lastovo, a svima se od srca zahvaljujemo na podršci ovom malom, ali zapravo velikom i važnom projektu - zaključio je direktor FMFS-a Alen Munitić.