FMFS sve duži i veći: Novo kino, filmovi nominirani za Oscara, digitalizirane projekcije...

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 6. do 14. lipnja 2014., a osim što će trajati dan duže, uz već poznate lokacije ljetno kino „Bačvice" i kinoteku „Zlatna vrata" organizator uvodi još jedno dodatno kino na otvorenom.

U bogatom programu festivala koji će nuditi presjek najboljeg od recentne mediteranske kinematografije izdvaju se dva filma nominirana za Oscara. Sjajna palestinska drama „Omar" redatelja Hany Abu-Assada, oscarovski nominent u kategoriji za najbolji film s neengleskog govornog područja, dobitnik je posebnog priznanja žirija na Cannesu, te apsolutni pobjednik festivala u Dubaiju.

FMFS u dugometražnom programu ima i egipatski „Trg", koji je za Oscara bio nominiran u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, na Sundanceu i Toronto Film Festivalu osvojio je nagradu publike, a u Berlinu nagradu Amnesty Internationala. Prava poslastica u programu je i španjolska komedija „Život je lakši zatvorenih očiju", koja je osvojila šest nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju i scenarij, te za najbolju mušku ulogu, glumca Javiera Camara najpoznatijeg po ulogama u Almodovarovim filmovima.

Sedmi FMFS imat će tri natjecateljska programa: dugometražni, kratkometražni program hrvatskih filmova „Ješke“, te međunarodnu konkurenciju kratkog filma. Četvrtu godinu zaredom u sklopu „Movie in Groovie“ prikazivat će se glazbeni dokumentarci, a na FMFS se vraća vikend program „mali meDITEran“ s filmovima koji su prilagođeni najmlađoj publici.

- Ponosni smo na činjenicu što ćemo i ove godine u programu imati većinu naslova koji će u Splitu imati ne samo hrvatske, već i regionalne premijere. Interes za FMFS-om iz godine u godinu je sve veći, što je rezultat velikog truda kojeg ulažemo u međunarodnu promociju festivala, a tome u prilog dovoljno govori podatak da smo zaprimili preko 300 prijava, što je jamstvo da će svi programi biti podjednako kvalitetni. Posebno nas veseli što vlada velik interes za „Ješkama“ pa će u ljetnom kinu „Bačvice“ u udarnim terminima ponovno biti prikazan velik broj kratkih filmova splitskih autora ili filmova koji su snimljeni u Splitu.

FMFS će po prvi put imati digitalizirana sva kina, jer je od prošlog ljeta digitalizirana i kinoteka, a na Bačvicama ćemo filmove prikazivati novim projektorom kojeg je zajednički za pet najznačajnijih hrvatskih festivala financiralo Ministarstvo kulture i HAVC. Našim gledateljima to je garancija još boljeg doživljaja samih filmova - kazao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.
 

Kompletan program festivala, lokacija novog „open air“ kina, detalji oko tematskih projekcija, radionica, predavanja i tribina bit će objavljeni 22. svibnja, od kada će se dva tjedna uoči početka sedmog FMFS-a ulaznice moći i rezervirati online. Natječaj za volontere koji žele bio dio ove velike filmske priče otvoren je do 9. svibnja, a prijaviti se može na fmfs.hr