Fotoklub Split dobitnik je ugledne Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za 2021. godinu.

Udruga Fotoklub Split dobitnica je ugledne Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za 2021. godinu. Tako je na sjednici održanoj 22. ožujka 2022. odlučio Odbor za dodjelu Nagrade – imenovan od strane Sabora Republike Hrvatske –  ukazujući ogromnu čast jednoj od najstarijih splitskih udruga.

Podsjetimo, Fotoklub Split je osnovan 1911. godine, a aktivnost udruge zamrla je u međuratnom razdoblju, da bi ponovno oživjela pedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada, pa sve do danas, Fotoklub neumorno djeluje i kroz različite programe doprinosi afirmaciji i razvoju splitske fotografske i kulturne scene. Gotovo sedamdeset godina udruga vodi Galeriju fotografije u kojoj je Fotoklub ugostio izložbe nekih od najznačajnih hrvatskih i svjetskih autora, ali izložbena djelatnost tek je jedan aspekt rada udruge. Za grad Split i lokalnu zajednicu Fotoklub je podjednako važan i zbog kontinuiranih edukativnih aktivnosti – radionica starih fotografskih tehnika poput camere obscure i cijanotipije, tečajeva digitalne i analogne fotografije, besplatnih programa za djecu i mlade, Photo Talkova s gostujućim autorima, a Klub je kroz godine postao prepoznatljiv i po brojnim humanitarnim i kulturnim projektima poput Help!Portraita, Split Formata i Split fotomaratona... Stoga nije ni čudno da je Fotoklub u svojoj dugoj povijesti ''pobrao'' brojne nagrade – od godišnje nagrada Grada Splita,  nagrada Hrvatskog fotosaveza i Zajednice tehničke kulture, pa do najvećeg mogućeg priznanja – proglašenja zaštićenim kulturnim dobrom, i same udruge i Galerije fotografije, pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

Predsjednica udruge Maja Prgomet kaže kako ju je Odluka Odbora ugodno iznenadila, ali i kako je Fotoklub Split zaslužio ''Fausta Vrančića''. – Državna nagrada ''Faust Vrančić'' stvarno nam iznimno znači i sve nas je jako obradovala. Ali, isto tako smatram da smo je u potpunosti zaslužili jer doista u Fotoklubu neumorno radimo na svim našim programima – u Galeriji fotografije ugostimo 15 izložbi godišnje, dva puta godišnje održimo tečaj, imamo besplatne radionice camere obscure za djecu i mlade, pokrenuli smo i besplatni tečaj fotografije za djecu, surađujemo sa školama, s drugim udrugama i javnim ustanovama, umrežili smo se i s udrugama i javnim ustanovama u drugim gradovima, ove godine smo pokrenuli i Split foto salon i revitalizirali diskurzivni program Foto utorak, a do kraja godine čeka nas i Split Format, Split fotomaraton i humanitarna manifestacija Help!Portrait... To je jako puno posla, a s obzirom da udruga ima samo jednu zaposlenicu, može vam biti jasno koliko je potrebno volonterskog angažmana članova, entuzijazma i energije, da bi se sve stiglo i uspjelo. I koliko ljubavi, i prema fotografiji, i prema Splitu, i prema našoj publici bez koje sve ovo ne bi imalo nikakvog smisla.